Miljardutdelning till ideell sektor

I dag fördelas fjolårets överskott från Postkodlotteriet mellan 59 ideella organisationer. För femte året i rad får organisationerna dela på mer än en miljard kronor. Sedan starten 2005 har lotteriet genererat drygt 8,3 miljarder kronor till den ideella sektorn.

– Vi är mycket stolta över att vi ytterligare ett år kan leverera miljardbelopp till ideella sektorn i Sverige. De är de riktiga hjältarna och deras insatser och ideella krafter blir allt viktigare i samhället. Tack vare våra lottköpare genererar lotteriet ett överskott som gör verklig nytta, säger Anders Årbrandt, en av två managing directors på Postkodlotteriets operatörsbolag Novamedia Sverige AB.

1,1 miljarder kronor fördelas till en lång rad namnkunniga organisationer såsom Rädda Barnen, Friends, Cancerfonden, Fryshuset, Scouterna, Läkare Utan Gränser och Världsnaturfonden WWF. Majoriteten av medlen är icke-öronmärkta vilket innebär att organisationen själv bestämmer till vilka projekt och insatser som pengarna ska gå till.

158 miljoner kronor till arbetet med Agenda 2030

Av pengarna är 158 miljoner kronor öronmärkta till att finansiera helt nya projekt kopplade till fyra specifika mål inom Agenda 2030: Mål 10: Minskad ojämlikhet, Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna, Mål 14: Hav och marina resurser, Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen.

– Just nu ser vi en oroande utveckling inom två områden; Det ena är klimat och miljö, och det andra är de ökande klyftorna i vårt samhälle. Vi har därför valt att fokusera på dessa områden säger Cecilia Bergendahl, lotteriföreståndare för Svenska Postkodföreningen, tillika managing director på Novamedia Sverige AB.

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade