Rekordmånga tävlingsbidrag till årets Green Challenge

Varje år arrangerar postkodlotterierna en av världens största tävlingar inom grönt entreprenörskap – Postcode Lotteries Green Challenge. Årets omgång av Postcode Lotteries Green Challenge är i full gång. Med tävlingen stöttar postkodlotterierna entreprenörer från hela världen att få ut deras innovationer på marknaden.

25 starka lokala bidrag – alla med chans att vinna

Rekordmånga entreprenörer sökte till årets upplaga av Postcode Lotteries Green Challenge, där 25 bidrag från hela världen nu tävlar om en pott på 1 miljon EUR varav vinnaren får 500 000 euro, 2:a pris 200 000 EUR och 3:e-5:e pris 100 000 EUR var för att realisera sina visioner. Bland de nominerade finns fyra svenska och ett norskt innovationsbolag som alla har den gemensamma nämnaren att vilja skapa en grönare planet.

Swedish Algae Factory har hittat ett sätt att öka effektiviteten hos solpaneler med 4 %, och tilldelades 2017 priset som årets Climate Solver av Världsnaturfonden WWF.

TEXEL Energy Storage utvecklar batterier som konverterar elektricitet från alla typer av värmekällor, och är 90 % mer kostnadseffektiva än litiumbatterier och näst intill 100 % återvinningsbara.

Fribi Holding AB har skapat BeeScanning, en app som genom att analysera 1000 bilder per sekund gör att biodlare kan ställa diagnoser och få rådgivning om sina bin. Detta med syftet att ta fram friska bi-populationer.

Altered Stockholm AB har utvecklat ett munstycke till kranar och duschar som minskar vattenflödet med 85 % utan att försämra användarupplevelsen.

Soil Steam International AS, har utvecklat världens första maskin som värmer jorden ned till 30 cm med vattenånga för att döda ogräs. Det leder till större grödor och ökad hållbarhet, vilket i sin tur minskar matavfallet.

Namnkunnig lokal jury

En svensk/norsk jury gjorde ett första urval bland årets ansökningar. De fem bidrag som valdes av den svensk/norska juryn har gått vidare till den internationella juryn som i sin tur väljer ut de slutliga fem bidrag som går vidare till den internationella finalen i Amsterdam 3 oktober 2019.

Den svensk/norska juryn bestod under 2019 av:

  • Johan Kuylenstierna, adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms Universitet
  • Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
  • Linda Burenius Magnusson, ansvarig Public Affairs OX2 Group
  • Anita Krohn Traaseth, tidigare direktör för Innovasjon Norge och författare
  • Jessika Kjellgren, hållbarhetschef Svenska Postkodlotteriet AB, tillika ordförande för juryn
  • Eva Okmian, kommunikationsstrateg och vikarierande hållbarhetschef Svenska Postkodlotteriet AB

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade