Postkod­lotteriet firar 15 år

Tack vare alla lottköpare har Svenska Postkodlotteriet sedan starten delat ut över 11 miljarder kronor till ideella organisationer. Samtidigt vaknar det varje morgon upp nya vinnare som fått mer glädje i sina liv och möjlighet att förverkliga små och stora drömmar. I år firar vi 15 år tillsammans.

15 år av att göra skillnad

År 2005 slog Svenska Postkodlotteriet upp dörrarna på den svenska marknaden. Men historien om Postkodlotteriet började några år tidigare – i Holland. Fyra killar hade länge funderat på hur man kunde skapa ett stadigt flöde av pengar till ideella organisationer. De såg hur stor nytta organisationerna gjorde i världen, men de såg även vilka problem det var att få in pengar till dem. År 1989 föddes Postkodlotteriet med syftet att skapa ett överskott som varje år går till ideella organisationer, och dessutom berätta om organisationernas fantastiska arbete.

Att världen blir bättre med starka ideella organisationer är den övertygelse som driver och inspirerar oss som jobbar med Postkodlotteriet, än i dag. Det blir konkret vad överskottet går till när de ideella organisationerna och alla anställda träffas och delar välgörenhetsorganisationernas glädje.

– Det är vad vi alla jobbar för, det ger arbetet en extra dimension som jag tror vi alla känner stolthet för, säger Rickard Sjöberg, programledare för Postkodmiljonären.

Rickard minns tillbaka

En som varit med från starten är Rickard Sjöberg. I 15 år har han synts i rutan som programledare för Postkodmiljonären. Och som ambassadör för Postkodlotteriet har han varit med i en mängd olika sammanhang i lotteriets historia. Allt ifrån reklamfilmer till den årliga utdelningen när överskottet från lotteriet delas ut till de ideella organisationerna. Och sist men inte minst från Grannyra‑utdelningarna, där de riktigt stora vinsterna delas ut.

Vanligtvis sker utdelningen i den vinnande orten och spänningen är på topp när vinnarna får komma upp på scenen och dra sina vinstcheckar. Väl uppe på scenen kan allt hända, från förlösande tårar och eufori till tunghäfta och chock.

Ett starkt minne Rickard Sjöberg har är Märta från Visby som vann 36 miljoner kronor vid Grannyran i Visby 2011. Märta var ensamstående och drev ett eget café – ”Märtas Café”. Efter vinsten sålde hon rörelsen, men köpte tillbaka den något år senare för att hon saknade sitt café.

– Vi blev nästan lite kära Märta och jag, säger Rickard med ett leende.

Postkodmiljonären

Eva Struving, som idag är en av två vd:ar i Postkodlotteriet, var välgörenhetschef på Postkodlotteriet i Nederländerna när den svenske TV‑profilen Gert Eklund hörde av sig och ville sälja sin succé i svenska TV4 – Bingolotto. Självklart fanns intresse och Eva Struving, som har en mamma från Stockholm blev snabbt en nyckelfigur i affären, bland annat för att hon kunde svenska.

Bingolotto gick bra men snart började det talas om att dra igång ett Postkodlotteri i Sverige. Till det behövdes ett TV‑format och rättigheterna för ”Vem vill bli miljonär” köptes in.

Men utan att ha Bingolotto i bakfickan hade det varit betydligt svårare att starta Postkodmiljonären. Efter övertalningar och diskussioner erbjöd TV4 sändningstiden fredagar och lördagar 19.30 – samma tid som SvT sände sitt flaggskepp Rapport.

– Enda skälet att TV4 över huvud taget lyssnade på oss var att vi hade Bingolotto. Vi tyckte det var jättedåliga tider som erbjöds, men accepterade och bestämde oss för att göra det bästa tänkbara av situationen, säger Eva Struving.

I dag är hon mer än nöjd med både tiderna och tittarsiffrorna som vecka efter vecka lockar närmare 30 procent av alla som ser TV på fredagar och lördagar. Rickard Sjöberg har programlett Postkodmiljonären sedan starten och har många starka minnen därifrån.

– Något av det bästa med Postkodmiljonären är det oförutsägbara, säger Rickard Sjöberg. Jag har hållit på med det här i 15 år, men kan ändå aldrig säga hur det kommer att gå för dem som sätter sig i stolen.

Se guldkorn med Rickard från åren som programledare

Proppen som gav ett elverk

Att ständigt åka runt i landet och fira vinnare bidrar självklart till en hel del minnen – både känslosamma och roliga. Anders Årbrandt som är en av Postkodlotteriets två vd:ar, har till exempel ett elverk uppkallat efter sig. Detta efter en incident våren 2006 på Grannyra‑eventet i Laholm när proppen gick när artisten Danny Saucedo intagit scenen och skulle ta sin första ton.

Danny Saucedo och hans band stod plötsligt på en mörk scen. Paniken var nära, men allt räddades av trummisen i bandet som hittade en trasig propp i gatan. Uppträdandet kunde genomföras. Men som en lärdom av händelsen har Postkodlotteriet efter det alltid med sig ett portabelt elverk som internt går under beteckningen Obbes elverk.

– Jag såg till att vi skaffade ett direkt efter Laholm, berättar Anders Årbrandt. De flesta kallar mig Obbe – en hopdragning av mitt efternamn. Därav namnet på elverket.

Genom åren har det även blivit en rad spännande möten för Anders Årbrandt. Som när Desmond Tutu, en av Postkodlotteriets internationella ambassadörer, kom till Stockholm för att diskutera mänskliga rättigheter, eller nu i vintras när Postkodlotteriets förmånstagarfest besöktes av fredspristagarna Nadia Murad och Dr Denis Mukwege.

– Många har lovprisat den skillnad våra lottköpare bidrar med genom att vara med i lotteriet och därmed samla in medel till ideella organisationer, konstaterar Anders Årbrandt – inte utan stolthet.

Kunderna är våra hjältar

Världen står inför stora utmaningar, där lotteriet samtidigt skapar glädje och gör skillnad. Postkodlotteriet i sig är en möjliggörare, men det är lottköparna – kunderna – som gör bra insatser och som förhoppningsvis har kul samtidigt som flera är med och delar på härliga vinster i grannskapen.

– Min dröm är att så många hushåll som möjligt i Sverige ska vara med och samtidigt vara engagerade i lotteriet. Alla som har en lott kan ju räkna sig som ägare och det är fint att med en och samma gärning göra något bra och erbjudas något kul, säger Eva Struving.

Guldkväll ett bestående minne

Förra hösten genomfördes ett evenemang som gick under benämningen Guldkväll. 1 400 gäster samlades i Stockholm: Lottköpare från hela landet som vunnit deltagande, samtliga ideella organisationer som får medel av lotteriet samt en rad artister. Kunderna bjöds på en hel weekend i huvudstaden med bland annat Abbamuseet, Fotografiska och en ”egen” show på Göta Lejon – samt lördagens Guldkväll. Från scenen berättade de ideella organisationerna hur de arbetar, artisterna uppträdde med tema Postkodlotteri och känslan som fyllde lokalen var att alla tillsammans gör skillnad.

Den kvällen gjorde ett riktigt starkt intryck på Anders Årbrandt, faktiskt det starkaste hittills.

– Det var nog första gången vi lyckades lägga ihop alla beståndsdelar i lotteriet till ett enda fantastiskt paket.

Anders Årbrandt pratar vidare om ökad polarisering, mänskliga rättigheter som trampas på i allt större utsträckning, klimatet och dess påverkan på djur, natur och människor, black lives matter samt pandemins enorma påverkningar.

– Postkodlotteriet har aldrig behövts så mycket som nu. En dryg miljard i icke öronmärkta medel till välgörenhetsorganisationer årligen betyder verkligen mycket, avslutar Anders