Proppen som gav ett elverk

En av Postkodlotteriets båda vd:ar, Anders Årbrandt, har lånat sitt namn till ett elverk som numera finns med vid samtliga Grannyror. Bakgrunden var en propp som gick just när artisten, Danny Saucedo, skulle uppträda i Laholm.

Anders Årbrandt stegade in på Postkodlotteriet våren 2006, ett drygt halvår efter att det att lotteriet startat. Kontoret fanns då i en lägenhet på Torstenssonsgatan i Stockholm och omkring 30 000 lotter hade sålts. Han fascinerades omgående av kraften i konceptet med Postkodmiljonären på TV, lottdragningarna, kundkontakterna där glada svenskar vinner med sina grannar samt visionen – att världen blir bättre med starka ideella organisationer.

– Den kombinationen, tillsammans med ett jobb som gör skillnad för människor, djur och natur, gav mig ganska omedelbart en wow-känsla, minns han. Den har sedan dess vuxit till en passion.

Minnen genom åren

Med åren har det blivit en hel del minnen. En av dem är historien om elverket. Det var i juni 2007, Postkodlotteriets första större Grannyra enligt det koncept vi alla känner nu. Vinnande ort var Knäred i Laholms kommun och festen skulle hållas på Stortorget i Laholm.

Precis som vid alla Grannyror efter det följde många från kontoret med för att se till att skapa den fest sydhalläningarna hade rätt att vänta sig. Att artisten Danny Saucedo skulle uppträda var en hemlighet för de flesta, dock inte för Anders Årbrandt, som fick syn på honom i ankomsthallen.

– Jag föreslog för en kollega att vi skulle erbjuda honom skjuts, men stoppades å det kraftigaste och fick höra att det var ”pinsamt” att jag försökte närma mig Idol-Danny.

Nåja, både Anders Årbrandt, kollegan, Danny Saucedo och alla andra tog sig till Laholm och allt fungerade bra tills bandet skulle börja att spela. Då fanns det plötsligt ingen ström. Danny Saucedo och hans band stod på en mörk scen.

Paniken var nära, men allt räddades av trummisen i bandet som hittade en trasig propp i gatan. Uppträdandet kunde genomföras.

Men som en lärdom av händelsen har Postkodlotteriet efter det alltid med sig ett portabelt elverk som internt går under beteckningen Obbes elverk.

– Jag såg till att vi skaffade ett direkt efter Laholm, berättar Anders Årbrandt. Och sedan tredje klass i skolan har de flesta kallat mig Obbe – en hopdragning av mitt efternamn. Därav namnet på elverket.

Spännande möten genom åren

Genom åren har det blivit en rad spännande möten för Anders Årbrandt. Desmond Tutu, en av Postkodlotteriets internationella ambassadörer, som ofta berättar vilken skillnad lotteriet gör runt om i världen, visade sig vara en både ödmjuk och varm människa när han diskuterade mänskliga rättigheter i Stockholm. Eller som i vintras vid Postkodlotteriets förmånstagarfest, där fredspristagarna Nadia Murad och Dr Denis Mukwege kunde berätta om hur man finner ljus och hopp i den mörkaste av världar.

– Många har lovprisat den skillnad våra lottköpare bidrar med genom att vara med i lotteriet och därmed samla in medel till ideella organisationer, konstaterar Anders Årbrandt – inte utan stolthet.

Även riksdagen har tagit intryck av Postkodlotteriet. När en ny spelpolitik skulle utformas kallades Anders Årbrandt in för att berätta om lotterier för ledamöterna och kunde avsluta med att önska fortsatt skattebefrielse för lotterier – vilket så småningom också blev resultatet.

Guldkväll

Men starkast intryck har nog ändå ett evenemang förra hösten gjort – det som gick under benämningen Guldkväll. 1 400 gäster samlades i Stockholm. Lottköpare från hela landet som vunnit deltagande, samtliga ideella organisationer som får medel av lotteriet samt en rad artister. Kunderna bjöds på en hel weekend i huvudstaden med bland annat Abbamuseet, Fotografiska och en ”egen” show på Göta Lejon. Samt lördagens Guldkväll.

- Det var nog första gången vi lyckades lägga ihop alla beståndsdelar i lotteriet till ett enda fantastiskt paket.

Från scenen berättade de ideella organisationerna hur de arbetar, artisterna uppträdde med tema Postkodlotteri och känslan som fyllde lokalen var att alla tillsammans gör skillnad.

Hur går det för lotteriet under pandemin?

– Det har gått bra. Folk inser att deras lotter gör skillnad och samtidigt har Postkodmiljonären fått ökat antal tittare.

Hur ser framtiden ut?

– För lotteriet ser den ljus ut, men för världen är den besvärande.

Anders Årbrandt nämner ökad polarisering och auktoritära krafters framgångar, mänskliga rättigheter som trampas på i allt större utsträckning i allt fler länder, klimatet och dess påverkan på både djur, natur och människor, black lives matter samt pandemins enorma påverkningar på längre sikt och avslutar med att konstatera:

– Postkodlotteriet har aldrig behövts så mycket som nu. En dryg miljard i icke öronmärkta medel till välgörenhetsorganisationer årligen betyder verkligen mycket.