70 miljoner extra i covid‑stöd

Tack vare alla som har en lott kunde Postkodlotteriet i oktober dela ut drygt 70 miljoner kronor extra till organisationer som kämpar mot konsekvenserna av coronakrisen.

– De ideella organisationernas insatser är viktigare än någonsin, säger Postkodlotteriets vd Eva Struving. Tack vare våra lottköpare kan vi bidra ytterligare till organisationernas verksamheter i det här svåra läget.

Organisationer ställer om blixtsnabbt

Varje år delar 61 välgörenhets­organisationer på överskottet från Postkodlotteriet – senast i februari delade de på drygt en miljard kronor. Nu får dessa organisationer ett extra tillskott. Pandemin har ökat människors utsatthet runt om i världen. De ideella organisationerna har ställt om blixtsnabbt för att svara mot olika behov som uppstått.

UNHCR värnar om flyktingar

UNHCR har bland annat ökat kontantstödet till flyktingar och organisationen tänker se till att flyktingar får fortsatt utbildning. Hittills har 750 000 barn och ungdomar fått distansundervisning under pandemin.

– Varenda krona räknas, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR. 79,5 miljoner människor är på flykt i världen och corona har ytterligare förvärrat deras situation.

BRIS ökar stödet för unga

Gunilla Bergsten är enhetschef på BRIS som också ställt om verksamheten.

– När samhället stängt ner, skolan och andra vuxna har varit frånvarande i barns liv, har riskerna ökat för de barn som lever i utsatta situationer, berättar Gunilla Bergsten. Något som märkts i samtalen med barnen.

Med hjälp av extrastödet planerar BRIS bland annat att stärka stödkanalerna. Under första kvartalet 2021 kommer stödlinjen att ha öppet dygnet runt.

Icke öronmärkta pengar

Stödet till välgörenhetsorganisationerna är inte öronmärkt. Coronakrisen drabbar alla verksamheter, men på olika sätt. Det är organisationerna som gör klokast avvägningar och vet var pengarna gör störst nytta, både på kort och lång sikt.

Postkodeffekten

Nästan en miljon människor är med i Postkodlotteriet och betalar för en lott varje månad. Det genererar ett överskott som delas ut till ideella organisationer. Tack vare lottköparna kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt.

Läs mer om Postkodeffekten