Se dokumentären Kören – undret i Östersund

Den 29 september sändes TV4 dokumentären Kören – undret i Östersund. Det är en svensk dokumentär, finansierad av Postkodlotteriet, om den framgångsrika integrationskören The Rockin Pots.

Kören The Rockin Pots i Östersund har blivit ett lyckat exempel på integration av nyanlända flyktingar, och kören skapar dessutom mycket glädje och gemenskap. Med hjälp av ekonomiskt stöd från Postkodstiftelsen har The Rockin Pots vuxit de senaste åren och finns nu i fem städer.

Så här började det: År 2015 fick paret Jonas och Ros-Marie Hagström en fråga om att ta in en praktikant till deras musikskola. Praktikanten hette Edward, var 26 år och utbildad ekonom från Uganda, och bodde på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund. Första gången Jonas och Ros-Marie besökte Edward blev de tagna av vad de såg på flyktingförläggningen. Runt 500 personer bodde där. Deras liv bestod av att äta, sova och sitta och trycka inne på sina rum. Jonas och Ros-Marie kände att de ville bidra med något.

– Vi håller på med körer på musikskolan och körsång är friskvård. Det gör en gladare, piggare och friskare, berättar Jonas.

”Är det någon som vill sjunga i kör?”

De bad Edward att höra efter på Grytan om det fanns något intresse för att sjunga i kör. Edward hjälpte till att affischera och översätta och responsen var överväldigande: Det kom 80 personer till den första körrepetitionen. Tio olika språk var i omlopp så en fråga var vilket språk kören skulle sjunga på. Ros-Marie berättar:

– Vi frågade Edward och för honom var svaret var enkelt: svenska så klart! Som flykting får du inte börja SFI (Svenska För Invandrare) om du inte fått uppehållstillstånd eller bostad, så det kan ta jättemånga år innan en flykting kan börja plugga svenska.

Ros-Marie tillägger:

– Så många av våra kördeltagare gjorde en svensklektion av texterna vi sjöng, och satt och pratade efter körrepetitionerna.

De nyanlända sjunger med ortsbor

Kören är öppen för alla och en gång i veckan övar de tillsammans med andra körer i Östersund. Tillsammans har de även jul- och vårkonserter.

– När vi startade så hade jag aldrig träffat en flykting, säger Jonas. Så det här engagemanget fanns inte förrän vi träffade Edward. Och när kören startade blev det så bra! Folk träffades, blev piggare och gladare. De nyanlända träffade ortsbor, blev kompisar och genom det hittade de jobb och bostad. På så vis växte vårt engagemang.

Janette: ”Nu är det en familj”

Janette från Kongo, 27 år, gick med i kören i september 2021. Hon berättar hur körsången har hjälpt henne att kunna uttala svenska ord och att hon lär sig nya ord vid varje körövning.

– Från början var det bara en kör, men nu är det en familj. Alla på plats hjälper till med olika saker, och som ny i Sverige finns det mycket man inte vet, men som jag fått hjälp med. Så jag har lärt mig mycket, förutom att bara sjunga, säger Janette.

Åsa från Östersund

Åsa, som är född och uppvuxen i Östersund, har varit med i kören sedan den startade. För henne betyder kören glädje, gemenskap och möten med nya människor.

– Det kommer nyanlända hela tiden, så kören behövs för att välkomna dem. Jag har fått några nya vänner via kören. Det bästa med kören är alla gånger vi sjunger tillsammans. Alla utflykter vi gör är mest grädde på moset.

Penzos bästa minne

Penzo från Peru, 23 år, har varit med i The Rockin Pots i fem månader. Han säger att han verkligen känner sig glad sedan han gick med i kören och att det är fantastiskt att möta andra människor som också tycker om att sjunga. Hans bästa minne är när kören fick vara med och ackompanjera Tomas Ledin på hans 70-årskonsert i Stockholm.

– Det var första gången jag uppträdde på en scen. Allt var underbart och den bästa upplevelsen för oss i kören. Det kommer jag aldrig att glömma!

Drömmen om att skala upp

Efter Jonas och Ros-Maries första tid med kören började de drömma om att sprida konceptet med The Rockin Pots till fler städer. När de kom i kontakt med Sveriges Körförbund såg de en möjlighet att få drömmen att bli verklighet. Sveriges Körförbund ansökte om finansiering hos Postkodstiftelsen och i december 2018 fick de 1,7 miljoner till projektet. Formatet har skalats upp och finns idag även i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Norrköping.

Konsert på Oscarsteatern i Stockholm

Lördagen den 4 juni samlas 190 körmedlemmar från de fem lokala körerna och håller konserten “Vi är vårt land” på Oscarsteatern i Stockholm. Med på scenen är även artisterna Tomas Ledin, Albin Lee Meldau och Amena Alsameai.

Tomas Ledin om The Rockin Pots

– Jag har vid flertalet tillfällen haft glädjen att få framträda med The Rockin Pots och de imponerar stort. Det är uppenbart att The Rockin Pots öppnar dörrar till vårt språk och kultur. Jag ser det som ett mycket effektivt integrationsverktyg, säger Tomas Ledin.

Dokumentär i TV4

Torsdag den 29 september kl. 21.00 sänds en dokumentär om The Rockin Pots i TV4. Dokumentären är finansierad av Postkodlotteriet.


Vad är Postkodstiftelsen?

Postkodstiftelsen är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Syftet med Postkodstiftelsen är att verka i linje med Postkodlotteriets övertygelse; att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Stiftelsen förmedlar stöd till olika typer av projekt som bidrar till en positiv samhällsutveckling.