Nu är de viktigare än någonsin

Postkodlotteriet grundades med övertygelsen om att världen blir bättre med starka ideella organisationer – och det är vår övertygelse än i dag. I svåra tider som dessa kan ideella organisationer göra stor skillnad och hjälpa samhället under den kris vi går igenom. Nu är de viktigare än någonsin.

Tack vare dig som har en lott så kunde vi nyligen fördela drygt en miljard kronor till 61 ideella organisationer. Det mesta i form av icke öronmärkta pengar som organisationerna kan använda där de nu anser att de behövs som mest.

Här nedan är exempel på vad några av de organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet gör just nu i samband med spridningen av coronaviruset. Vi för en nära dialog med organisationerna för att se hur vi kan stötta dem ytterligare i detta.

Tack till dig som är kund i lotteriet och som gör detta möjligt!

Rädda Barnen fokuserar på barnen

Rädda Barnen jobbar nu hårt för att sprida information om corona, stoppa smittspridningen och se till att barn och deras familjer håller sig friska. Överallt där Rädda Barnen arbetar – i skolor, flyktingläger och hälsokliniker – är barnens säkerhet högsta prioritet.
Rädda Barnen har lång erfarenhet av att bekämpa allvarliga smittspridningar. Just nu utbildar de hälsoteam runt om i världen. De distribuerar skyddsutrustning och hygienmaterial till vårdpersonal, delar ut handdesinfektion, tvål och mat till utsatta barnfamiljer. De ser till att barn i socioekonomiskt utsatta områden får studiematerial för att kunna fortsätta studera.

Insatser i Sverige

I Sverige ger Rädda Barnens psykologer råd till barn och vuxna om hur man får den förändrade vardagen att fungera och hur man minskar oron i samband med corona. Rädda Barnen har tagit fram en app som heter Safe Place för barn som känner stor oro och stress. Appen finns på fem språk. Rädda Barnen bygger även digitala fritids, ordnar barnvänliga mötesplatser utomhus och levererar mat till personer i riskgrupper.

Läs mer om deras arbete

Röda Korset samordnar volontärer

Svenska Röda Korset är en del av Sveriges beredskap och har stor vana av att hantera extraordinära händelser. Nu styr de om en del av sin verksamhet för att kunna fokusera på coronavirusets konsekvenser för de mest utsatta. De behöver fler frivilliga till detta arbete.

En viktig uppgift för Röda Korset är att informera om hur man kan skydda sig själv och andra för att förhindra spridning av viruset. Att dela kunskap och möta människors oro arbetar Röda Korset med över hela världen. Organisationen hjälper även till med sjuktransporter, delar ut skyddsutrustning och ger psykosocialt stöd världen över.

Röda Korset i Sverige

I Sverige har Röda Korset en stödtelefon för allmänheten, dit den som känner oro eller sorg med anledning av coronakrisen kan ringa. Röda Korset hjälper också människor i riskgrupper med leverans av mat och medicin, och har öppna mötesplatser för människor som lever i utsatthet. För barn och ungdomar har deras ungdomsförbund chatten Jourhavande kompis.

Söker volontärer

Röda Korset i olika kommuner söker volontärer till olika arbetsuppgifter; det kan handla om allt från att hjälpa till att handla åt isolerade personer i riskgruppen till att svara i telefon i Röda Korsets stödchatt för barn och ungdomar. På rodakorset.se kan du läsa mer om detta och där kan du även anmäla ditt intresse för att bli volontär.

Läs mer om deras arbete

RWA uppmanar till medmänsklighet

Raoul Wallenberg Academy uppmanar oss alla att agera med extra mycket empati och medmänsklighet just nu. ”Låt medmänsklighet spridas snabbare än coronaviruset”, skriver de på sin hemsida. Där finns också pedagogiska tips för lärare och studiematerial att använda i det digitala klassrummet. Material om medmänsklighet, mänskliga rättigheter och om hur vi kan påverka för att skapa en bättre värld.

10 sätt att agera med medmänsklighet i coronatider

Raoul Wallenberg Academy har skrivit en lista med tio tips på hur vi kan agera medmänskligt. Här är de tre första punkterna:

1. Hjälp någon att handla och bär hem kassarna

Människor i riskgruppen uppmanas att inte lämna bostaden. Samtidigt har matleveranser svårt att levereras på grund av högt tryck. Finns det någon i din närhet som du kan handla för? Gå med i någon av alla Facebookgrupper som skapats för att koordinera insatserna (till exempel: Frivilliga insatser vid kris och katastrof) eller lägg en lapp i brevlådan hos grannarna med en inbjudan att hjälpa till.

2. Var källkritisk till sånt som publiceras i sociala medier

I dagsläget kan det vara svårt att veta vilken information som är korrekt. Se till att du alltid utgår från en trovärdig källa som Folkhälsomyndigheten, Krisinformation och Regeringen.

3. Våga säga ifrån nästa gång du hör (eller läser) uttryck som är rasistiska, sexistiska eller homofoba

Det har vittnats om rasistiska kommentarer i samband med coronaspridningen. Agera med civilkurage och säg ifrån om du ser någon bli utsatt!

Se hela listan

Min Stora Dag startar Youtube-serie

Med den nya Youtubeserien ”Min Stora Dag med vänner” vill organisationen Min Stora Dag peppa och glädja barn, framför allt de med sjukdomar och diagnoser som är extra drabbade av coronaviruset och måste hålla sig hemma.

I det första avsnittet bjuder Tobbe Trollkarl på trolleriskola, och i avsnitt nummer två gästar Greta Thunberg. Greta uppmanar alla barn att skicka in frågor till henne som hon ska svara på i videon. ”Jag vet att många av er måste stanna hemma just nu och det kan vara väldigt långtråkigt.” säger hon. Se inlägget

Se videon där infektionskänsliga Nova visar hur vi bör tvätta händerna.

Läs mer om deras arbete