Spelansvar

Postkodlotteriet har lotteritillstånd utfärdade av myndigheten Spelinspektionen och opereras efter svensk spellagstiftning. Det betyder att en viss del av lotteriets omsättning måste gå tillbaka till allmännyttiga ändamål och att återbetalningen i form av spelvinster till kunderna inte får överstiga 50 procent. Allt för att inte uppmana till överdrivet spelande.

Postkodlotteriets spelansvar

Det ska vara kul att spela. Spel ska vara ett sätt att umgås, få lite spänning i tillvaron och hålla drömmar vid liv. Men idag vet vi att cirka två procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av spelberoende. Forskning visar dessutom att unga personer är mer benägna att utveckla spelberoende, och om man har spelat som ung är det större sannolikhet att man får spelproblem som vuxen. Det här är något vi på Postkodlotteriet tar på största allvar.

Det här gör vi

Postkodlotteriets produkter har en strikt 18-års gräns, det är inte möjligt att prenumerera på fler än 20 Postkodlotter i månaden.

Viktigast av allt är att föra en dialog med Postkodlotteriets kunder och förse dem med verktyg som ger dem möjlighet att själva hålla sitt spelande på en lagom nivå. Kunder blir också uppmanade att sätta personliga gränser för sitt spelande.

Kundens spelansvar

Det här ber vi dig om

Var ärlig mot dig själv när det gäller ditt spelande, och utnyttja den hjälp som finns för att undvika att ditt spelande utvecklas till ett problem. Postkodlotteriet tar ansvar för att begränsa eventuella negativa effekter av spelande, men även du som spelar har ett ansvar.

Hjälp vid problem

Om du uppfattar att spelandet har fått en för stor effekt på ditt liv och att du är i riskzonen för att det ska utvecklas till ett problem, uppmanar vi dig att ta kontakt med någon av de stödorganisationer som finns för människor i din situation.

Kontakt till stödföreningar

Stödlinjen – Postkodlotteriet samarbetar sedan tidigare med Stödlinjen för spelare och anhöriga. Den erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning över telefon, chatt, e-post och SMS. Telefonnummer till Stödlinjen 020-819100.

Spelberoendes Riksförbund – Spelberoendes Riksförbund är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av föreningar för spelberoende och anhöriga som vill verka för att förebygga och avhjälpa spelberoende.

Spelprevention.se - Folkhälsomyndigheten har samlat kunskap kring problem med spel om pengar på spelprevention.se.

Spelinstitutet/Sustainable Interaction erbjuder webbaserade utbildningar, behandlingsprogram och diagnosverktyg inom socialt ansvarstagande, beroendeproblematik och psykosocial hälsa.

Hur ser ditt spelande ut?

Ta reda på det med ett snabbt och enkla självtest. Det tar bara ett par minuter och är både anonymt och kostnadsfritt. Gör testet

Spela tryggt

Du ska känna dig trygg när du spelar hos Postkodlotteriet. Vår webbplats möter alla rådande tekniska säkerhetskrav. Läs mer om hur du spelar tryggt

Våra lotteritillstånd

Svenska Postkodföreningen arrangerar Svenska Postkodlotteriet och innehar tillstånd från Spelinspektionen. Se våra lotteritillstånd här

Lotteriet för en bättre värld

Starka ideella organisationer är en förutsättning för en bättre värld. Därför går hela överskottet till ett 50-tal ideella organisationer. Läs mer om dem

Frågor och svar

Har du frågor? I vårt kundforum finns svar på det mesta.

Vi använder cookies. Läs mer