Styrelserna bakom lotteriet

Svenska Postkodlotteriet, Novamedia Sverige och Svenska Postkodstiftelsen leds av varsin styrelse som tillsammans besitter en bred kompetens och stor erfarenhet. Samtliga styrelsemedlemmar arbetar efter övertygelsen att världen blir bättre med starka ideella organisationer.

Idén till Postkodlotteriet föddes i Nederländerna för trettio år sedan, och 2005 startade lotteriet i Sverige genom att bilda den ideella föreningen Svenska Postkodföreningen och bolaget Novamedia Sverige AB.

Lotteritillståndet, det vill säga rätten att få anordna lotteri i Sverige, ges bara till ideella föreningar och staten. Det är därmed Svenska Postkodföreningen som har lotteritillståndet för Svenska Postkodlotteriet. Svenska Postkodföreningen leds av Erling Norrby, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, tillika professor emeritus och hedersdoktor vid Karlsuniversitetet i Prag.

Styrelsen prövar och väljer årligen in nya medlemmar i Postkodföreningen. 2017 var de 53 stycken som fick dela på lotteriets överskott. De övriga styrelseledamöterna är Gränges vd Johan Menckel, Oriflames styrelseordförande Alexander af Jochnick, reklambyrån Humblestorms vd Mernosh Saatchi, Mats Fogelberg vd för At Night Studios samt upphovsrättsexperten och juristen Kristina Lidehorn.

Novamedia Sveriges uppgift är att driva Svenska Postkodlotteriet på bästa och mest effektiva sätt. Ordförande för Novamedia Sveriges styrelse är en av lotteriets grundare, Boudewijn Poelmann, tillika koncernchef. De övriga tre ledamöterna är koncernens operativa chef, Sigrid van Aken, ekonomichefen Simone van Bijsterveldt samt den internationella chefen Eva Struving.

Av de 1,1 miljard kronor som var 2016 års överskott, fördelades 200 miljoner kronor till Svenska Postkodstiftelsen som har till uppgift att stödja projekt inom områdena människors levnadsvillkor, natur och miljö, kultur samt idrott. Styrelseordförande är kommunikationsrådgivaren och författaren Elisabeth Tarras Wahlberg och den tidigare ministern och kd-ledaren Göran Hägglund är vice ordförande.

Thomas Fogdö, idrottspsykologisk rådgivare och fram till sin skada en av Sveriges främsta utförsåkare är ledamot i Svenska Postkodstiftelsens styrelse liksom tidigare ministern Lena Adelsohn Liljeroth, vd:n för Operakällaren Abbe Ibrahim samt konsulten tillika projekt- och verksamhetsledaren inom kultur – Annika Levin.

För mer information, kontakta:

Roger Magnergård, presschef Novamedia Sverige AB
Telefon: +46 702-32 40 80
E-post: roger.magnergard@novamedia.se

Publicerad: 31 okt 2017

Vi använder cookies. Läs mer