Stoppa marknadsföring av högriskspel

Förbjud all marknadsföring av högriskspel, inklusive bonuserbjudanden och möjligheter att låna pengar. Förslaget kommer från professorn i beroendemedicin vid Lunds universitet, Anders Håkansson, i det senaste avsnittet av podden Speleffekten som Novamedia Sverige står bakom.

I podden Speleffekten diskuterar namnkunniga profiler spelbranschen utifrån olika vinklar. Senaste avsnittet tar sin avstamp utifrån frågan ”Konsumentskydd – vad driver spelberoende och vilket ansvar har branschen?”.

Professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, Anders Håkansson, tror – förutom totalstoppet för marknadsföring för högriskspel – att den framtida digitaliseringen kan hjälpa problemspelare. Verktyg, som känner igen en spelare som det går snett för, kan stänga av vederbörande i exempelvis 24 timmar – hos alla spelbolag.

Jenny Nilzon, vd för SPER (Spelbranschens Etiska Råd) betonar vikten av att arbeta med spelansvarsfrågor.

– Branschen hinner inte vänta in varandra, konstaterar Jenny Nilzon. Det krävs att några går före och är goda exempel och förebilder.

SPER:s vd jämför med bilbranschen där Volvo som är erkänt duktiga på säkerhetsarbete upplåter sitt säkerhetstest till andra bolag.

Ordföranden i Spelberoendes Riksförbund, Henrik Armus, beskriver några varningssignaler för en riskspelare:

– Du ljuger mycket, du tänker ofta på spel och jagar förluster samtidigt som du ser till att tömma brevlådan före din partner så att du inte ska avslöjas av något i posten.

Jesper Kärrbrink, vd för spelbolaget Mr Green, berättar att deras Green gaming, som följer spelbeteende och som också har en algoritm som läser förändrat spelbeteende, delvis skapats som en förberedelse.

– Vi har alltid hållit spelansvaret högt i Mr Green, men det är självklart också en förberedelse inför nya lagar och riktlinjer.


Här kan du lyssna på podden.

Publicerad: 06 mar 2018

Vi använder cookies. Läs mer