Marwa Karim

– Mobbning beror på avundsjuka och osäkerhet, säger Marwa Karim.

”En kniv rakt i ryggen men jag lever ändå”

Marwa Karim kom till Sverige från Irak som treåring. Under hela sin skoltid utsattes hon för mobbning. I dag är hon 18 år och gör allt hon kan för att hjälpa andra och inspirera som är utsatta. Det gör hon bland annat genom att engagera sig i antimobbningsorganisationen Friends, en av Postkodlotteriets förmånstagare.

I över 10 år utsattes Marwa Karim dagligen för psykiska och fysiska kränkningar i skolan. När hon började blogga om sina erfarenheter av mobbning fick hon blandade reaktioner. Hon fick tiotusentals följare och många skrev och berättade sina egna erfarenheter och historier om att ha blivit utsatta för samma sak. Men även mobbarna följde henne på nätet – och där fortsatte de att trycka ned henne. På Facebook bildades en grupp med namnet ”Alla vi som vill att Marwa Karim dör” och elaka kommentarer skrevs på hennes blogg. Men de goda krafterna var starkare.

Inspirerade av sina läsare startade hon projektet ”En kniv rakt i ryggen men jag lever ändå”, där hon började föreläsa på skolor och föreningar.

– Jag ville visa hur dåligt det är med mobbning och hur viktigt det är att förstå att det är mobbarna som gör fel – inte den som är utsatt, säger Marwa.

Nu, med lite perspektiv på vad hon själv varit med om, kan Marwa peka på vad hon tror att mobbning beror på.

– Mobbning beror på avundsjuka och osäkerhet. Ungdomar är i många fall väldigt bra på att vara avundsjuka på andra, och för att inte bevisa att man är det så trycker man ner personen med den kanske "snyggaste" väskan i klassen. Men innerst inne är man så avundsjuk.

Marwa säger att hon tror att många ungdomars osäkerhet bottnar i att många som själva utsätts för mobbning i sin tur mobbar andra. I stället för att söka hjälp och prata med vuxna. På så sätt blir det en ond cirkel.

Mobbning drabbar cirka 60 000 barn och unga varje år, enligt organisationen Friends. Många av dem som drabbas blir mobbade på nätet. Marwa funderar kring vad det beror på:

– Jag tror det är vanligt med mobbning på nätet för att dom flesta har fått för sig att det är så coolt att vara "anonym" och hata eller hota någon annan via sociala medier. Jag tror också att många är rädda för konflikter. De skulle aldrig våga framföra sina åsikter ansikte mot ansikte.

I dag är Marwa engagerad i antimobbningsorganisationen Friends, en av Postkodlotteriets förmånstagare. Friends jobbar mot mobbning i skolor, idrottsföreningar – och på nätet.

Alla som upptäcker mobbning kan göra en insats, menar Marwa.

– Alla måste öppna sina ögon. Både vi unga och alla vuxna. Ser vi någon i skolan eller på jobbet sitta ensam: prata med personen. Ser vi någon som blir mobbad i skolan eller på jobbet: agera, gör något och säg ifrån!