Du skrattar faktiskt också - en teater­föreställning om gränsdragning

Många kränkningar som görs av barn och unga bortförklaras med att det bara var ett skämt. Gottsunda Dans &Teater i Uppsala har fått stöd från Svenska Postkodstiftelsen för att driva ett projekt där de utforskar och diskuterar frågor om gränsdragning: Vad är roligt och vad är mobbing eller trakasserier, och hur vet man var gränsen går?

Diskussion och teater

Under den första delen av projektet träffade Gottsunda Dans & Teater barn och unga och diskuterade, för att sedan sätta samman en föreställning. Föreställningen spelas för årskurs 5–7 och efter föreställningarna samtalar skådespelarna med publiken. Lärarna får handledningsmaterial för att kunna fortsätta samtalet i skolan.

– När eleverna går tillbaka till skolan, vill vi att de ska jobba vidare med det här, att de ska leta efter den här gränsen, efter vad som är roligt, vad som är allvar, och var gränsen går för dem, säger Johanna Westlin, skådespelare, Gottsunda Dans & Teater.

Projektet är ett av de lokala projekt som beviljats stöd inom ramen för Postkodstiftelsens utlysning ”Psykisk hälsa genom livet”. Postkodstiftelsen är en av 61 ideella organisationer som får ta del av överskottet från Postkodlotteriet.

Om Postkodstiftelsen

Postkodstiftelsen grundades av Svenska Postkodlotteriet år 2005. Stiftelsen har en nära koppling till Postkodlotteriet, men har sedan start en egen styrelse som ansvarar för verksamheten. Stiftelsens mål är att främja en hållbar utveckling för människa och natur genom att ekonomiskt stödja aktörer och projekt som långsiktigt verkar för en bättre värld.

Läs mer om Postkodstiftelsen