Fotbollsträning med öppen famn

Bästa sättet att få människor att känna sig inkluderade är att välkomna dem med deras egna intressen och drömmar. Det är just det som händer när Erikshjälpen samarbetar med Football For All.

I samarbete med organisationen FFA Global (Football For All) driver Erikshjälpen ett integrationsprojekt för att i samverkan med lokala föreningar och fotbollsklubbar hjälpa ungdomar att hitta sin plats i det svenska samhället. Initiativet riktar sig främst till ungdomar som är ensamkommande flyktingar.

Fotboll och mentorprogram

FFA Global grundades i Kanada 2012 och finns för närvarande i Kanada, Sverige, Zambia och Ghana. Med fotbollen som redskap får ungdomar hjälp och motivation inom fyra områden – sportsligt, akademiskt, socialt och existentiellt. För att lyckas med det här arbetar FFA Global tillsammans med lokala kyrkor och fotbollsklubbar. Utöver fotbollsträning erbjuds deltagarna även mentorskap.

Möt tre hängivna deltagare

I dagsläget finns FFA Global på fem olika platser i Sverige, bland annat i Göteborg. Här pulserar verksamheten med många entusiastiska medlemmar. Några av dem är 20‑åringarna Amir, Shafiqullah och Nawrozali.

Amir Saboor

Amir är född i Afghanistan och bodde därefter i Iran. Han kom till Sverige 2015, har gått på gymnasiet och ska börja vuxenutbildning. Han har varit med i FFA Global i Göteborg sedan 2016 och är nu väg in i en hjälptränarroll. Tidigare spelade Amir i en annan klubb, men han tyckte att det var svårt på grund av bristande språkkunskaper.

– Det var jättejobbigt i början, men FFA var öppet för alla som älskar fotboll. Tränarna är jättesnälla och hjälper till. Många som kommer till FFA har det svårt i sitt liv, utan familj och utan någon som hjälper dem.

Amir fick veta mer om hur den svenska skolan fungerar, hjälp att söka jobb och förståelse för andra saker i samhället.

– Efter ett tag började jag tänka att FFA inte bara handlar om att spela fotboll, utan att lära saker om livet och till exempel saker vi inte visste om Sverige. Sedan ville jag också vill bli en tränare och hjälpa andra människor. Jag tänker mycket på ungdomar som hänger runt i stan, det är många som inte vet vad de ska göra.

Amir hoppas också att kunna utvecklas som fotbollsspelare. Han beskriver sig själv som ganska allround, men han spelar helst på anfallarposition. Vem som är förebilden inom fotbollen är självklart.

– Det är Messi. Och bästa tränaren är han, säger Amir och pekar på Samuel Wijk som är en av tränarna i FFA Global Göteborg.

"Det var jättejobbigt i början, men FFA var öppet för alla som älskar fotboll"

Amir, från Afghanistan

Shafiqullah Amiri

Shafiqullah kom till Sverige från Afghanistan 2015. Han har varit med i FFA i tre år.

– Jag hade en kompis som redan var med i FFA som ringde till mig och sa att jag skulle komma till en träning.

Shafiqullah berättar att vägen från Afghanistan till Sverige var svår. Han tog sig först till Pakistan och sedan genom många olika länder.

Nu går han på byggprogrammet på gymnasiet, vilket han trivs bra med.

– I mitt land jobbade jag som snickare och jag försöker bli det här också.

Men allra bäst gillar han fotbollen. Han har spelat fotboll sedan han var sju år och Shafiqullah spelar helst på anfallarposition. Att klacka in bollar i mål är något av hans signum och vid senaste Summer Camp blev att av hans mål utsett till turneringens snyggaste.

– Jag älskar fotboll. Jag vill träna och bli en riktigt bra fotbollsspelare. Det är min dröm.

Shafiqullah tycker att det är viktigt att visa respekt mot motståndare, domare och egentligen alla människor.

– Om jag respekterar dig så respekterar du mig. Det är viktigt för hela samhället!

Nawrozali Soltani

Nawrozali kom till Sverige under hösten 2015, från Afghanistan. Han har varit med i FFA sedan 2016 och spelar högerback. Nawrozali började på FFA främst för att hitta ett sammanhang.

– Jag ville lära känna nya människor och göra något roligt. När jag kom till Sverige kände jag ingen, så det betydde mycket att jag fick träffa nya människor från olika länder.

När Nawrozali började i FFA, hade han aldrig spelat fotboll innan.

– Det var ganska svårt faktiskt. Men jag blev bättre och bättre.

FFA Global i Göteborg tränar utomhus hela året om, oavsett regn, blåst eller kyla. Köldrekordet under pågående träning är 17 minusgrader. Men vädret spelar ingen roll för motivationen, tycker Nawrozali. Det är lika roligt oavsett. Anledningen är enkel.– Vi älskar fotboll.

Här finns Football For All i Sverige

– Helsingborg
– Göteborg
– Västerås
– Stockholm
– Uppsala

Just nu pågår samtal med ytterligare orter.

Det här är Erikshjälpen

Erikshjälpen vill vara med och förändra världen med barns drömmar som drivkraft. Genom att arbeta för barns rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd ger de barn och unga möjlighet att våga se ljust på framtiden. Alla barn ska bli sedda och tagna på allvar.

Erikshjälpens olika verksamheter

  • Projektverksamheten för barns rättigheter runt om i världen – bedriver ett hundratal program och projekt i 16 länder, inklusive Sverige.
  • Skandinaviska Läkarbanken – är en egen organisation under Erikshjälpens internationella avdelning
  • Second hand-butikerna – är en egen ideell förening, som ger ett stort överskott till barnrättsorganisationen, som används till program och projekt.

Allt började med Erik Nilsson

Erik Nilsson föddes 1929 i ett skomakarhem i Småland. Han hade blödarsjuka och fick ligga på sjukhus en stor del av sitt liv. Även när han inte var på sjukhus var han ofta dålig och sängliggande.

När Erik var på sjukhus konstaterade han att han inte var ensam – det fanns många barn som inte kunde vara hemma hos sina familjer på grund av sin sjukdom. Då började han skicka hälsningar och små presenter till andra sjuka barn runt om i Sverige. Redan 1946, när Erik var 17 år gammal, var arbetet i full gång.

Erikshjälpen startade som stiftelse 1967 och vilar på den grund som Erik Nilsson en gång inledde.

Läs mer om Erikshjälpen