På bilden sitter några äldre kvinnor som tagit del av projektet Llivsberättargrupper, som är en metod för att bryta äldres ensamhet och förebygga psykisk ohälsa.

Livsberättargrupper är en metod för att bryta äldres ensamhet och förebygga psykisk ohälsa.

Så bidrar en lott till äldre som är ensamma

Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Sveriges Stadsmissioner bland annat till att hjälpa de som är ensamma och utanför i samhället.

Nisse stod utan hem efter skilsmässan. Som sjukpensionär räckte inte pengarna till ett eget hem. Istället blev hans hem en 4‑bäddshytt på Ålandsfärjan. Det kostade 20 kronor och i det ingick frukost och tillgång till dator där han kunde boka in nästa resa. Båten lade till klockan 16 och då hann han till McDonalds för ett skrovmål innan båten avgick igen klockan 18.

– Det var som ett fängelse. Jag grät hela tiden och funderade på att ta mitt liv, berättar Nisse.

Räddningen kom

Nisse var bostadslös i två år. Räddningen kom när Stockholms Stadsmissions medarbetare uppmärksammade honom på Centralen. Han fick plats på Stadsmissionens akutboende och sedan fem år tillbaka har han en bostad på ett servicehus på Kungsholmen. Där trivs han.

– Allt jag upplevt gör att jag känner mig ensam. Stadsmissionen är min räddning!

Genom Stadsmissionens Livsberättargrupper har Nisse brutit ensamheten och hittat nya livskamrater. Livsberättargrupper är en metod för att bryta äldres ensamhet och förebygga psykisk ohälsa.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Sveriges Stadsmissioners viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.

Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner har varit med sedan 2008 och har fram till 2019 tagit emot 273 miljoner kronor.