Friluftsfrämjandet arbetar för att stötta friluftslivet. De är också en stark röst för barns rätt till rörelse och hälsa genom naturupplevelser.

Hos Friluftsfrämjandet i Höganäs deltar människor med olika ursprung och naturen blir till en jättestor ordbok.

De visar vägen till tusentals äventyr i naturen

Människan mår bra av att vistas i naturen. Det förstod Friluftsfrämjandet redan 1892 då organisationen grundades. Till en början hjälpte de svenskar att upptäcka fjällen. Idag gör de mycket mer än så.

Med över 100 000 medlemmar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation. De värnar om friluftslivet, allemansrätten, om att vi ska röra på oss, och att alla ska få möjlighet att upptäcka och lära känna naturen. Det finns tusentals aktiviteter att delta i som medlem i Friluftsfrämjandet, som till exempel vandring, paddling, klättring, naturparkour och skidåkning.

Naturen som ordbok

Hos Friluftsfrämjandet i Höganäs deltar människor med olika ursprung och naturen blir till en jättestor ordbok.

– Titta! En snigel! säger Ibrahim som är ledare.
Barnen flockas genast kring honom.
– På arabiska är det halzun, säger han till sin ledarkollega Lovisa.
En flicka i gruppen börjar gnola lite och de vuxna fyller i. Sången ”Lilla Snigel” kan de alla sjunga, även om det i övrigt kämpas med svenskan. Varje gång gruppen ses läggs några nya begrepp till i vokabulären.

Friluftsfrämjandet i Höganäs har regelbundet träffar där alla kan mötas; barn, ungdomar, vuxna, och äldre. Ibrahim kom från Syrien för ett par år sedan och idag leder han tillsammans med Lovisa träffar som utgör en självklar länk mellan arabiskan, det svenska språket och naturen.

Ett friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet har ungefär 7 000 ledare som visar barn och vuxna vägen ut i naturen. Ledarna är själva hjärtat i organisationen och varje dag skapar de samhällsförändring med hjälp av äventyr ute i det fria. Alla är välkomna att följa med, oavsett förkunskaper och utan krav på prestation.

Friluftsfrämjandet

Organisationen arbetar för att stötta friluftslivet. De är också en stark röst för barns rätt till rörelse och hälsa genom naturupplevelser. De arbetar för en god, tillgänglig och hållbar friluftsmiljö – så att vi kan njuta av vår vackra natur både idag och i framtiden.

Så bidrar en lott till barn och vuxna kommer ut i naturen

Friluftsfrämjandet har fått ta del av överskottet från Postkodlotteriet sedan 2010 och har fram till 2019 tagit emot 66 miljoner kronor. Pengarna använder Friluftsfrämjandet till att visa barn och vuxna vägen ut i naturen.

Andra organisationer som arbetar med friluftsliv, och som också får del av lotteriets överskott, är Scouterna, Svenska Seglarförbundet och Svenska Skidförbundet.