Frågor och svar om appen En ska bort

Här hittar du svar på frågor om vår app En ska bort.

En ska bort appen

Hur utses vinnaren i pengaronden?

Spelet går till så att du har 120 sekunder på dig att vara rätt på så många frågor som möjligt. Alla spelare får 1 000 poäng per rätt svar. Svarar du fel på en fråga får du ett avdrag på 750 poäng. Om flera spelare har samma poäng, vinner den spelare som svarat rätt på de svåraste* frågorna. Den spelare som har högst totalpoäng vinner utslagsronden och får 1 000 kr för varje rätt svar. Vinnaren av utslagsronden avslöjas av programledaren i slutet av TV-programmet. Samtidigt som kvällens vinnare avslöjas får du i din app reda på hur många poäng du tjänat ihop under utslagsronden.

*Frågorna varierar i svårighetsgrad. Hur utslagspoängen beräknas kan du läsa om nedan.

Hur beräknas utslagspoängen i pengaronden om flera spelare får samma totalpoäng?

I frågebanken läggs 80 nya frågor för varje ny pengarond. Frågorna är sorterade i stigande svårighetsgrad. Alla appspelare får frågorna i samma ordning. Till poängen adderas ett 80-siffrigt långt decimaltal där första decimalen är ”1” om du svarat rätt på den svåraste frågan (fråga 80) och ”0” om du svarat fel. Andra siffran är ”1” eller ”0” om du svarat rätt eller fel på den näst svåraste frågan (fråga 79) o s v. Om fler spelare har samma poäng avgör därmed decimalerna vilken spelare som vinner pengaronden. Om två eller flera personer mot förmodan skulle svara likadant på exakt samma frågor och därmed få exakt samma slutpoäng med decimaler så utser Postkodlotteriet en vinnare genom att anordna en ny utslagsrond.

Varför måste jag ha en giltig profilbild?

Om du spelar riktigt bra i utslagsronden kanske din profilbild kommer att synas som en av kvällens appspelare på TV. Om du vinner kommer din bild och namn även att publiceras på postkodlotteriet.se. Du måste ha en giltig profilbild för att kunna vinna. En giltig profilbild är ett fotografi som förställer dig själv. Profilbilden får inte föreställa/innehålla tydliga politiska eller kommersiella symboler. Postkodlotteriet förbehåller sig rätten att diskvalificera en vinnare om vi anser att bilden är opassande eller stötande.

Varför måste jag ha en giltig e-postadress?

Om du vinner utslagsronden måste vi kunna kontakta dig via den e-postadress du angivit, för att kunna betala ut pengarna till dig.

Kan jag välja vilket användarnamn som helst?

Nej. Ditt spelarnamn måste vara unikt. Användarnamnet får inte innehålla tydliga politiska eller kommersiella symboler. Postkodlotteriet förbehåller sig rätten att diskvalificera en vinnare om vi anser att användarnamnet är opassande eller stötande.

Hur ofta har jag som appspelare chans att vinna pengar?

En gång i veckan, när programmet En ska bort sänds i TV4. Du får gärna spela med i programmet varje vecka men kan bara vinna i pengar utslagsronden en gång per säsong.

Om jag är veckans vinnare, hur får jag mina pengar?

Du kommer att få ett meddelande till din mailadress e-postadress (som du angivit när du skapade din profil) där vi ber dig fylla i en vinstrapport med kontouppgifter, vilket program du spelat med i osv. Pengarna betalas sedan ut till dig i samband med nästa månads löneutbetalning. Om du råkat ange fel e-postadress kan du ringa till Postkodlotteriets kundservice på telefonnummer 0771-22 55 22 så hjälper vi dig vidare.

Behöver jag betala vinstskatt på pengarna?

Ja. Eftersom du svarar på ett antal frågor på tid, så räknas vinsten som en prestation. Därför måste du betala en vinstskatt på summan som utbetalas i form av en löneutbetalning. Vi beräknar skatteavdraget till 30% om du inte anger annat.

Kan jag vinna pengar även när jag spelar med i programmets frågerond?

Nej. I programmet spelar du med bara för att det är kul. Din chans att vinna pengar kommer i utslagsronden, när det är reklampaus i programmet.

Vad händer i appen när En ska bort inte sänds i TV?

Du kan när du vill öva upp dina bildkunskaper genom att spela mot en slumpad motspelare. En uppgradering av appen kommer dessutom att lanseras inom kort där du har möjligheten att utmana dina vänner i olika frågeronder.

Vad gör jag för att få en högre ranking när jag utmanar en slumpad motståndare?

Ju fler matcher du spelar och vinner, desto högre hamnar du i rankingen.

Vad händer om jag inte hinner svara på en bildfråga innan tiden går ut?

Om du inte har gett ett svar när tiden går ut så räknas ditt svar som felaktigt och din pågående följd av korrekta svar avslutas.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga i utslagsronden?

I utslagsronden kan du inte se om du svara rätt eller fel, det gäller att vara så snabb du bara kan. Resultatet från utslagsronden får du i din mobil samtidigt som appvinnaren presenteras i TV.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga när jag spelar med i frågorna i TV-programmet?

Då blinkar din mobil till i rött samtidigt som svaret avslöjas i TV och du ser vilket av svaren som skulle varit rätt. Om du svarar rätt eller fel i frågeronden påverkar det inte summan av vinsten i utslagsronden. Det är endast i utslagsronden du har chans att vinna pengar.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga när jag klickat på "Spela nu"?

Då blinkar din mobil till i rött samtidigt som rätt svar avslöjas. (En rund ring snurrar kring det rätta svaret).

Hur gammal måste jag vara för att få spela?

Alla får spela med i TV eller när som helst när deltagarna svarar på frågor i frågeronden, men du måste vara minst 18 år för att kunna tävla om pengarna i utslagsronden.

Vad händer med ljudsynken om det ringer medan jag spelar?

Om du svarar i mobilen medan du spelar, så tappar du ljudsynken med TV:n. Så fort du lägger på börjar din mobil att synka igen men det tar mellan 10-40 sekunder för din mobil att uppfatta ljudet från TV:n igen.

Hur kan jag säkerställa att ingen ringer i utslagsronden när jag tävlar om pengar?

Du kan sätta på flygplansläge på din mobil och koppla upp dig mot wifi, så kan du fortfarande synka med TV:n utan att någon kan störa dig.

Vad händer om jag går bort från TV:n under tiden jag spelar med i programmet?

Då tappar din mobila enhet synk med TV-programmet och du får inga fler frågor. För att kunna spela med igen, måste du gå tillbaka till TV:n igen och synka telefonen mot programmet på nytt.

Kan jag spela med i programmet med appen när jag tittar på TV4 Play?

Nej, tyvärr synkar appen bara mot programmet under ordinarie sändningstid. Du kan heller inte delta i utslagsronden och vinna pengar när du tittar på TV4 Play. En kort tidsfördröjning i utsändningen gör att vi inte hinner ta emot ditt tävlingsresultat.

Vilka är det vi ser på bilderna i programmet innan appvinnaren presenteras?

Det är vinnare som spelat med i utslagsronden under samma kväll. Vi plockar upp bilder live från topp-100-listan och sänder ut dem i TV för att visa upp våra härliga appspelare varje vecka.

Hur fungerar en turnering?

Reglerna för en turnering är samma som reglerna för utslagsronden. När en turnering är slut kan du se hur du ligger till i topplistan. Alla turneringar har inte vinster, men det blir du informerad om i aktuell turnering. När turneringen är avslutad meddelas vinnaren via mail, så se till att ange en korrekt mailadress.

Vi använder cookies. Läs mer