Därför betyder grannar så mycket för oss

Den 31 oktober är det Grannens dag. Enligt Temadagar är det dagen då vi ska vara snälla mot våra grannar och visa hänsyn.

Grannar ligger oss varmt om hjärtat på flera sätt. I Postkodlotteriet vinner man till exempel med sina grannar. Att vinna tillsammans med sina grannar blir helt enkelt lite roligare – delad glädje är ju som bekant dubbel glädje.

I över 15 år har vi också överraskat vinnande grannar runt om i hela Sverige med glada besked. Och den värme och glädje vi upplever i mötena med vinnarna är det som gör det roligt att gå till jobbet varje dag.

Så blir du en bra granne

På senaste Grannyran passade Daniel Paris på att fråga några lottköpare om deras bästa tips på hur man blir en bra granne.

Grannskapsinitiativet – för tillgängliga grannskap

En av de 59 organisationer som årligen får ta del av överskottet från lotteriet är Postkodstiftelsen. De stöttar organisationer både i Sverige och utomlands som aktivt bidrar till de globala målen, och de förmedlar stöd till olika typer av projekt som bidrar till en positiv samhällsförändring.

Genom Postkodstiftelsens Grannskapsinitiativet har lokala ideella organisationer möjlighet att söka stöd till projekt i närområdet som bidrar till ett levande och öppet samhälle.

Läs mer om Postkodstiftelsen och Grannskapsinitiativet här

Lådbilsrally i Hässelby

Hantverksladan Riddersvik i Hässelby norr om Stockholm är en ideell förening som sökt stöd från Grannskapsinitiativet. Föreningen främjar gemenskap och trygghet i Hässelby där de bland annat driver verkstäder med hantverk som keramik och snickeri. Med hjälp av bidrag från Postkodstiftelsen arrangerade Hantverksladan Riddersvik ett lådbilsrally för hemmamekare i alla åldrar. 12 lag byggde tillsammans sina lådbilar i Hantverksaladans lokal och den 18 september i år gick det stora lådbilsrallyt av stapeln vid Parkleken Gulsippan i Hässelby. Självklart var vi på plats.

Hundskoj i Rydal

Hundklubben Hundskoj i Rydal i Västra Götaland är ytterligare en ideell förening som sökt stöd från Grannskapsinitiativet. Föreningen vill samla fyrbenta och tvåbenta vänner till olika aktiviteter som gemensamma promenader, hundträningar och bingo.

– Postkodstiftelsen har möjliggjort för oss att samlas på ett ställe och ha en samlingspunkt. Det är jätteviktigt att folk träffas och har roligt, säger Rosita ”Rossi” Sahlin från Hundskoj i Rydal.

Grannens dag

Den 31 oktober är Grannens dag. Det är dagen då vi ska vara snälla mot våra grannar och visa hänsyn. Kenneth Eneroth, mångårig krönikör, ledarskribent och reporter i Bärgslagsbladet var den som grundade Grannens dag för 22 år sedan. Han berättar att det började med en slagfärdig fiktiv figur i fredagskrönikor i Bärgslagsbladet.

– Jag behövde en sidekick i mina krönikor, det blev Grannen, berättar Kenneth Eneroth. Han blev lite som min inspiratör.

Grannen finns i verkligheten, men han vet inte om att han varit den förebild som han varit i spalterna genom åren.

– Han finns i min närhet, vi träffas från tid till annan. Han är vad man skulle kunna kalla en bra granne, säger Kenneth Eneroth

Efter att ha burit på idén en längre tid skapade Kenneth en speciell Grannens dag. Den lanserades hösten 2000 genom att tidningens läsare fick nominera personer till Årets Granne.

– Vi i juryn sökte alltid efter något som stack ut, någon som gjorde något extra, berättar Kenneth.

Tävlingen löpte på fram till Kenneth Eneroths pensionering 2010 och några ytterligare år. Som det är nu är den vilande.

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade