Tips för jul och nyår

Jul och nyår kan vara en period att hämta andan och fokusera på annat än jobb eller vardagssysslor. Därför har vi samlat ihop ett gäng av våra bästa tips för dig som vill lära dig saker, inspireras att testa nytt eller få lite härlig förströelse under helgerna.


🥾 Friluftsliv och natur

Naturupplevelser är för många ett favoritsätt att njuta av lediga dagar. Nedan hittar du utflyktstips och nyttiga tips på vägen.

Vila, träna eller äventyra i naturen

Hos Friluftsfrämjandet hittar du tips och råd om allt ifrån hur du hanterar osäkra isar till vad du bör ha med dig på fjällturen eller skogsvandringen.

Lär dig mer här

 

Sveriges charmigaste utflyktsmål

Med Mina smultronställen får du tips om platserna och sevärdheterna som har något extra i vårt avlånga land. Utflyktsmålen är inskickade av er lottköpare och vi fyller på med nya smultronställen i den takt de kommer in. Tipsa gärna om ditt bästa utflyktsmål!

Logga in till Mina smultronställen

 


PYSSELTIPS: Så maxar vi julmyset

Julpyssel och familjetraditioner är ett sätt att göra något kul tillsammans och skapa trivsel hemma inför, under och efter julen. Här är sju mysiga tips från några av er som är med i Postkodlotteriet.

1. 🍎  Frostade äpplen

"Pensla äpplena med äggvita och rulla dem sedan i strösocker. Placera på ett fat."

2. 🎄 Julkulor med handavtryck

"Låt barnen göra handavtryck på julkulor. Dutta med färg på deras händer och gör avtrycket. Häng kulorna i granen."

3. 💅 Julfina naglar

Dekorera naglarna juligt och "kuligt" med färg och glitter. 

4. 🍷 Egen glögg

"Det hör jultradition till att göra vår egen glögg och smaka av första advent".

5. 💐 Juliga blomgrupper

"Älskar att gå ut i naturen och hitta pinnar, kottar och annat för att göra egna blomgrupper."

6. ⛄ Snögubbar

"Bästa pysslet är att bygga snögubbar ute i snön"

7. 👼 Skyddsänglar

"Vi gör metallänglar som delas ut till nära och kära för att skydda dem under året."

Alla tips är inskickade av er lottköpare.

Utmana dig själv i Julspelet

Ge dig själv några lata dagar med Julspelet innan vardagen kommer ikapp. Tävlingen är över för den här gången, men du kan fortsätta spela för nöjes skull ända till Tjugondag Knut. Eller 14 januari om vi ska vara petiga.

Till Julspelet


📖 Lär dig något nytt

Passa på att utöka din kunskap om aktuella frågor och viktiga områden med någon av alla fantastiska kostnadsfria digitala kurser som skapats av organisationerna du stöder med din Postkodlott.

Lär dig mer om autism

Har någon nära dig en autismdiagnos? Då kan ökad kunskap och förståelse göra stor skillnad. E-autism är en webbkurs från Autism Sverge som ger en introduktion till autism och autismspektrumet.

Gå till kursen

Barn eller barnbarn med allergi?

Allergier blir allt vanligare i samhället, men det kan ibland vara svårt att veta hur du ska agera kring allergiska personer i din närhet. Hos Astma- och allergiförbundet finns snabba kurser för dig som vill lära dig mer om allergier hos barn och unga.

Lär dig mer

Ta kontroll över ditt klimatavtryck

Det ät lätt att känna sig vilsen och överväldigad kring klimatfrågan. Men ett konkret sätt att agera är att se över och förstå sin egen klimatpåverkan. Det kan du göra med WWF:s klimatkalkylator. Du får också tips för att leva hållbart!

Till tipsen

Våga rädda liv

Lär dig första hjälpen genom att gå Röda Korsets webbkurs Våga rädda liv. Du får träna på att agera och hjälpa människor i olika situationer.

Gå till kursen

Smarta tips för barn och barnbarn

Som förälder eller närstående vuxen vill du förstås hjälpa till att ge ditt barn eller barnbarn de bästa förutsättningarna för att vara trygg, utvecklas och må bra. Rädda barnen ger stöd och kunskap kring allt från julklappar till vardagskonflikter.

Till Rädda barnens kurser

6 tips som gör dig krisredo!

Kriser kommer utan förvarning och kan inträffa såväl vardag som helg. Här är tipsen som hjälper dig bli bättre förberedd för det oförutsedda, oavsett om det handlar om snöstorm, strömavbrott eller något annat.

Till tipsen


Må bra under jul och nyår

Ledighet och firande kan tyvärr också innebära att ensamhet, familjekonflikter eller andra mentala påfrestningar förstärks. Men glöm inte att det finns många organisationer och medmänniskor som inget hellre vill än att stödja dig som mår dåligt eller har anhöriga som kämpar.

Här hittar du tips och hjälp


🎧 10 poddar för soffan eller promenaden

Du som har en Postkodlott bidrar varje år till 60 ideella organisationer som jobbar med välgörenhet. Flera av dessa organisationer producerar också underhållande, inspirerande och lärorika poddar. Här nedan är våra bästa tips på poddar som passar perfekt i soffan efter middagen, i fåtöljen framför brasan eller på vinterpromenaden.

 

Svenska Sjöräddningssällskapet

I ”Helt Frivilligt” berättar de ideellt arbetande sjöräddarna om deras arbete, och ger tips och råd om hur du kan undvika att hamna i sjönöd.

Helt frivilligt

Mind

”Varje samtal räknas” är podden där gäster med egna erfarenheter djupdyker i ämnet psykiskt mående.

Varje samtal räknas

Nordens Ark

I podden ”En vildare planet” får vi lära oss hur läget är för många djur i det vilda – och svårigheterna med att rädda hotade arter.

En vildare planet

Suicide Zero

En podd om hur vi kan förebygga självmord och förändra synen på självmord och psykisk ohälsa.

Suicide Zero Podcast

UNHCR

Hör framstående människor som flytt till Sverige berätta sina gripande historier i podden ”Vi var där”.

Vi var där

Autism Sverige

I podden Autism får du olika perspektiv på olika ämnen som alla har med autism att göra.

Podden Autism

Naturskyddsföreningen

Gemensamt i miljöpodden ”Skarpt läge” är att frågorna som tas upp är kritiska för miljön – men där utvecklingen går att vända.

Skarpt läge

Rädda Barnen

”Rädda Barnen Dokumentär” tar upp aktuella ämnen och händelser som berör barn runt om i världen.

Rädda Barnen Dokumentär

Alzheimerfonden

En varm podd om hur det är att vara ung anhörig till en nära familjemedlem som drabbas av alzheimer.

Alzheimerpodden

We Effect

”Schysst mat” är en aptitretande podd som samtalar om hur vi kan äta både gott och schysst för vår planet.

Schysst mat

Det här är Postkodeffekten

Med hjälp av Postkodlotteriets överskott kan välgörenhetsorganisationer förverkliga projekt som gör stor skillnad. Alla som har en Postkodlott är med och bidrar.

Läs mer om Postkodeffekten