Bättre förberedd för vardag och kris

Krig, terrorhot, stormar och strömavbrott. Vi lever i oroliga tider och det är lätt att känna sig rädd och överväldigad. Men forskning visar att den som är förberedd både känner sig tryggare i vardagen och har bättre förutsättningar om krisen kommer.

Här nedan hittar du kurser, tips och guider för dig som vill vara redo, skapade av organisationer som Postkodlotteriet stöder. Du behöver inte vara överlevnadsexpert eller sjukvårdsspecialist för att göra nytta i en nödsituation. En gnutta extra kunskap kan göra stor skillnad om krisen kommer eller olyckan är framme.


Ta hand om dig och dina grannar

Våga rädda liv

Lär dig första hjälpen genom att gå Röda Korsets webbkurs Våga rädda liv. Du får träna på att agera och hjälpa människor i olika situationer.

Gå till kursen

Våga möta andra

Våra erfarenheter och vilka vi är kan påverka hur vi agerar vid en kris. I den här interaktiva webbkursen lär du dig att ge krisstöd och möta människor som reagerar på olika sätt.

Lär dig mer

6 tips som gör dig krisredo!

Kriser kommer utan förvarning. De kan inträffa i vardagen eller när vi är på semester. Här är tipsen som hjälper dig bli bättre förberedd för det oförutsedda.

Till tipsen


Krisberedskap hemma och borta

Bli krisvis med Friluftsfrämjandet

Grundkunskap i friluftsliv är många gånger detsamma som grundläggande krisberedskap. Det finns många likheter mellan att klara sig en vecka på fjället och att klara sig en vecka hemma om elen gått eller vattnet slutat rinna ur kranen. Friluftsfrämjandet kallar det för att vara krisvis.

Lär dig mer här


I korthet: 3 steg som gör dig bättre rustad

Det här är Postkodeffekten

Med hjälp av Postkodlotteriets överskott kan Röda Korset, Friluftsfrämjandet och många andra välgörenhetsorganisationer förverkliga projekt som gör stor skillnad. Alla som har en lott är med och bidrar.

Läs mer om Postkodeffekten