Mental hälsa – många vill hjälpa

Din mentala hälsa är avgörande för hur du mår i vardagen – oavsett ålder eller bakgrund. Men ofta känns det enklare att prata om fysiska krämpor än att berätta hur det känns på insidan. Det är det många organisationer och medmänniskor som brinner för att förändra.

På den här sidan har vi samlat resurser, kunskap och kontaktuppgifter som kan hjälpa dig som kämpar eller har vänner eller familjemedlemmar som har det tufft.

Här kan även du som mår bra för det mesta hitta nyttiga verktyg och lärdomar för livet.


Hit kan du vända dig

Berätta hur du mår

Att bara berätta för någon annan hur du mår kan vara ett avgörande steg för att må bättre. Mind har telefonlinjer, chatt och forum där du kan få prata med en annan människa utifrån just din situation.

Hitta en medmänniska att prata med här

Hitta hjälp där du är

Om du mår dåligt finns det en mängd organisationer och jourer som kan hjälpa – både långsiktigt och i stunden. Här finns guide till vart du kan vända dig i olika situationer.

Läs mer och hitta hjälp här

Förstå din psykiska hälsa

Ökad kunskap kan ge dig större förståelse kring ditt och andras mående. På Minds kunskapssidor finns såväl fakta och forskning som personliga berättelser som kan ge dig perspektiv och insikter.

Lär dig mer om psykisk hälsa


FÖR ALLA: Så håller du ett medmänskligt samtal

Om någon i din närhet mår dåligt kan det vara svårt att veta vad du ska göra. I filmen nedan förklarar Mind hur du kan tänka för att stötta någon som mår dåligt när du varken är psykolog eller läkare utan ”bara en annan människa”.


Må bättre genom att hjälpa andra

Att hjälpa andra kan ge mening och struktur i vardagen. Forskning visar att ideellt engagemang gör oss gladare, ger oss bättre relationer och bidrar till att vi lever längre. Men det kan vara svårt att veta hur du ska börja. Volontärbyrån gör det enkelt att engagera dig på ett sätt som passar dina intressen.

Hitta din grej här

Det här är Postkodeffekten

Med hjälp av Postkodlotteriets överskott kan välgörenhetsorganisationer förverkliga projekt som gör stor skillnad. Alla som har en lott är med och bidrar.

Läs mer om Postkodeffekten