Glada deltagare som för Autism- och Asperger­förbundet tävlar i Postkod­miljonären - Heta Stolen.

Mark Levengood tävlar för UNICEF i Postkodmiljonären

Mark Levengood har varit ambassadör för UNICEF sedan 2008 och brinner för barns rättigheter. När han fick frågan att tävla för UNICEF i Postkodmiljonären behövdes det ingen betänketid. Mark tävlar tillsammans med Anja Pärson och alla pengar de vinner går direkt till den ideella organisationen UNICEF.

Stolt ambassadör för UNICEF

För Mark Levengood har UNICEF en speciell plats i hans hjärta och han bär uppdraget som ambassadör för organisationen med stolthet. Under uppväxtåren i Finland såg han på nära håll hur medlen från organisationen förändrar liv.

– Finland tillhörde ett av de länderna som fick hjälp av UNICEF, så där har organisationen varit stor.

Mark berättar att hans mamma är ett barnhemsbarn, hans familj har därför sett organisationens arbete på nära håll.

– Vi vet vad det betyder att folk hjälper varandra.


"Alla de gånger man sitter hemma i soffan och skriker att en fråga är jättelätt, men när man har pressen på sig är det inte så lätt"

- Mark Levengood, ambassadör för Unicef

Mark och Anja tävlar tillsammans

När vännerna Mark Levengood och Anja Pärson fick frågan om att tävla tillsammans för UNICEF var det en självklarhet. Båda två brinner för barns rättigheter och även Anja är engagerad i UNICEF. Men båda två var också lite nervösa för hur det skulle gå.

– Det är en sak att göra fiasko i eget namn, men att göra det i UNICEFS namn vore fruktansvärt pinsamt, säger Mark Levengood.

Nervösa eller inte, att de hade roligt i heta stolen undgick ingen i studion. Fråga efter fråga betades av med brinnande iver och de turades om att briljera i olika ämnen. Mark tackade sin skolgång i Finland för sin allmänbildning – och Anja tackade Mark.

– Jag kan lite om mycket, men det var tur att jag hade Mark vid min sida. Han är enormt kunnig inom det mesta, berättar Anja.

Vinstsumman gör skillnad

Mark var faktiskt med och startade Postkodmiljonären i Sverige, och nu fick han själv tillfälle att prova på att ta plats i heta stolen.

– Alla de gånger man sitter hemma i soffan och skriker att en fråga är jättelätt, men när man har pressen på sig är det inte så lätt.

Mark öser lovord över sin vän Anja.

– Anja är det perfekta sällskapet. Hon är prestigelös och har väldigt lätt för att skratta. Vi hade väldigt roligt!

Och trots att det var lite nervöst i heta stolen är båda eniga om att vinstsumman, oavsett storlek, gör skillnad för barn runt om i världen.

UNICEF

FN:s barnfond UNICEF är världens största barnrättsorganisation och arbetar för alla barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande – både långsiktigt och i katastrofer. Uppgiften är att förverkliga barnkonventionen och se till att alla barn får rent vatten, hälsovård, vaccin, skola, hjälp i katastrofer och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

Sedan 2008 är UNICEF en av de organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. De har fram till 2021 fått ta emot över 340 miljoner kronor – tack vare alla som har eller har haft en Postkodlott.

Besök UNICEFs hemsida

Snabbfakta om Mark

Yrke: Programledare och författare

Ålder: 56 år

Familj: Maken Jonas Gardell