Barncancerfonden tävlar i Postkodmiljonären
I två program kommer några av Barncancerfondens representanter att tävla mot varandra i Postkodmiljonärens specialprogram Heta Stolen.
De kommer tävla dels individuellt, dels för att samla in så mycket pengar till organisationen som möjligt. Hälften av vinstpengarna går till Barncancerfonden och den andra hälften får deltagaren behålla själv.
Varje år drabbas cirka 300 familjer av det ofattbara – ett barn får en cancerdiagnos. Barncancerfonden arbetar för att bekämpa den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige med drygt ett par hundra forskningsprojekt per år. Idag överlever 85% av de drabbade barnen tack vare forskning och utvecklade behandlingsmetoder.
Barncancerfondens arbete
Målet för Barncancerfondens arbete är att alla barn som drabbas av cancer ska kunna få den behandling som behövs för att överleva med bra livskvalité. Andra viktiga uppgifter är att stödja de barn och familjer som drabbas, samt att driva cancersjuka barns frågor i samhället. Barncancerfonden får inget ekonomiskt stöd från stat, landsting eller kommun utan bedrivs enbart med gåvor och testamenten. De insamlade medlen används till Barncancerfondens tre ändamål – forskning och utbildning, råd och stöd samt information.
Barncancerfonden är en av de tre första organisationerna som varit med och delat på överskottet sedan Postkodlotteriet startade för 15 år sedan. Sedan dess har organisationen tagit emot över en halv miljard kronor – tack vare alla som har eller har haft en lott.
"Det är inte många som vet vad leukemi är. Man vet bara att det är något hemskt"
- Malina, barncanceröverlevare
Malina drabbades av leukemi ALL
Efter en tid med feber och viktnedgång gick Malina och hennes mamma till vårdcentralen.
– Jag frös mycket och gick ner i vikt. Men jag tänkte att det var ganska normalt, för jag var träningsinriktad och ville nå vissa mål, berättar Malina.
Efter ett blodprov så visade det sig att Malinas hb låg oerhört lågt. Samma dag började Malinas kamp mot akut lymfatisk leukemi – tre dagar före sin 16‑årsdag.
Barncancerfonden en stor hjälp
– Själva diagnosen låter värre än vad det känns. Det är ju en dödlig sjukdom men du känner inte som du håller på att dö.
Malina påbörjade behandling och beskriver den som väldigt jobbig.
– Det är egentligen när behandlingen sätts in som du känner att du är sjuk. Du blir helt orkeslös och väldigt illamående.
Malina kom i kontakt med Barncancerfonden när hon var inlagd på Barnavdelningen för tumör och blodsjukdomar. Och genom Barncancerfonden fick hon träffa andra barn som haft leukemi.
Varje år anordnar Barncancerfonden också ett Ungdomsstorläger, fyllt av aktiviteter för ungdomar som är sjuka eller har varit sjuka, dit även syskon är välkomna.
– De var jätteroliga de lägren. Man träffade alltid någon att umgås med.
Vill jobba med drabbade barn
Malinas behandling på 2 ½ år är nu avslutad, cancern är borta och hennes värden är i stort sett normala.
– Det är lite overkligt, jag har fortfarande inte förstått att det har hänt mig.
Hon är fortfarande engagerad i Barncancerfonden, numera i rollen som en ungdom som varit drabbad av cancer. Hon ställer upp på allt hon kan göra och där hon känner att hon kan bidra.
– Det känns som om jag gör något viktigt. Trots att det har varit väldigt jobbigt så är jag ändå tacksam, för sjukdomen har gett mig en annan syn på livet. Jag vill dela med mig av den erfarenheten.
Tävlande
De sex deltagarna som ska tävla i programmet är:
Kerstin Sollerbrant
Arbetar med forskningsfrågor på Barncancerfonden. Kerstin vill använda sin bakgrund som forskare för att göra skillnad för de barn som drabbas av cancer.
Thorbjörn Larsson
Generalsekreterare för Barncancerfonden. Ett arbete han tycker är ett fantastiskt då det innehåller både hjärta, hjärna och stor energi.
Fredrik Parenius
Är verksam i Barncancerfondens Västra styrelse efter att hans dotter Sofia insjuknade i akut lymfatisk leukemi. Sitter sedan några år tillbaka även i Barncancerfondens styrelse.
Sofia Parenius
Sofia är 21 år och dotter till Fredrik. Insjuknade i akut lymfatisk leukemi 2010 och färdigbehandlades 2013. Är med och tävlar för att hjälpa och stötta Barncancerfonden.
Sara Afzelius
Mamma till Nina som drabbades av barncancer 2017. Sitter i styrelsen för Barncancerfonden Västra då hon vill göra allt för att vara ett stöd för drabbade barn och deras familjer.
Malina Gyllemalm
Drabbades av akut lymfatisk leukemi som 16‑åring och fick stor hjälp och stöttning av Barncancerfonden – de fick henne att leva trots smärta och jobbiga perioder.