Deltagarna som tävlar i specialprogrammet Heta Stolen i Postkodmiljonären. Hälften av vinsten går till Läkare utan gränser.

Läkare Utan Gränser tävlar i Postkod­miljonären

I tre specialprogram av Postkodmiljonären tävlar representanter för Läkare Utan Gränser – dels individuellt mot varandra, dels för att vinna så mycket pengar som möjligt åt organisationen. Den slutliga vinnaren får behålla hälften av vinstsumman själv.

Läkare Utan Gränser ger humanitär hjälp där behoven är som störst och får ekonomiskt stöd av Postkodlotteriet sedan 2007 Organisationen har hittills tagit emot över 355 miljoner kronor.

Läkare Utan Gränser eller Médecins Sans Frontières startades 1971 i Paris av en grupp läkare och journalister. De ansåg att det behövdes en oberoende hjälporganisation som satte människor före politik och som talade ut om övergrepp och missförhållanden. Idag arbetar Läkare Utan Gränser i runt 70 länder runt om i världen.


för Läkare Utan Gränserunder perioden 1995–2018. Här tävlar hon i Heta Stolen, Postkodmiljonären där hälften av vinsten går till organisationen Läkare utan gränser.

"Läkare Utan Gränser är en stor del av mitt liv, och det betyder jättemycket att kunna hjälpa till"

- Anneli

Anneli Eriksson – räddar liv där det behövs som mest

Anneli blev färdig sjuksköterska 1990 och arbetade några år i Sverige. Hon reste mycket och provade att jobba som volontär, vilket gjorde henne intresserad av internationella frågor och biståndsarbete under katastrofer. Hon gick en kurs för att lära sig mer och fick på så sätt höra talas om Läkare Utan Gränser och att de skulle etablera sig i Sverige. Anneli letade upp organisationen och anmälde sitt intresse. Ganska snart fick hon möjligheten att åka iväg på sitt första uppdrag. Det var 1995 och nu väntade Tjetjenien och kriget som hade brutit ut där.

Många svåra uppdrag

Totalt har Anneli varit på ett tiotal uppdrag tillsammans med Läkare Utan Gränser, och genom åren har hon varit på ett flertal akutuppdrag vid olika katastrofsammanhang. Anneli berättar att det svåraste uppdraget hon varit med om var ebolautbrottet i Liberia. Det var under en period när sjukdomen hade fått en väldig fart i spridning och innan resten av omvärlden hade reagerat på hur stor krisen verkligen var.

– Väldigt få organisationer hade kunskap om hur det var att jobba med ebola. Det var verkligen ett katastrofläge, alldeles för många sjuka, ett helt nyöppnat sjukhuscenter som snabbt blev överfullt.

Stor betydelse

Uppdragen har betytt mycket för Anneli – att få vara med om ett äventyr samtidigt som hon kunnat göra olika insatser och hjälpa människor som har det svårt precis där och då.

– Det går inte att vara oberörd eller inte bry sig, när man hamnar på platser där människor har det som svårast. Och det betyder jättemycket att kunna hjälpa till. Läkare Utan Gränser är en stor del av mitt liv.


Tävlande

De sex deltagarna som ska tävla i programmet är:

Frida Lagerholm, Stockholm

Kommunikationsansvarig på Läkare Utan Gränser i Sverige sedan 10 år tillbaka. Har arbetat med organisationens kommunikation sedan 2002 – både i fält och i Sverige.

Anette Uddqvist, Köping

Anette är ingenjör och har tidigare haft olika roller i fält inom bland annat praktisk drift och logistik samt projektkoordination. Hon har varit på sex olika uppdrag sedan 2010.

Anneli Eriksson, Stockholm

Narkos- och sjuksköterska som har gjort 12 uppdrag under perioden 1995–2018. Koordinerar organisationens medicinska utbildning för nyrekryterade läkare och sjuksköterskor på Karolinska institutet.

Jenny Lindblad, Norrköping

Arbetar för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Johanna Rydelius, Göteborg

Johanna är gynekolog och har gjort två uppdrag för Läkare Utan Gränser.

Joel Bosrup, Lund

Civilingenjör som har gjort tre uppdrag som logistiker sedan 2016.