Vi-skogen tävlar i Postkod­miljonären

I två program kommer sex representanter för Vi‑skogen att tävla mot varandra i Postkodmiljonärens specialprogram Heta Stolen.

De kommer tävla både individuellt och för att samla in så mycket pengar till organisationen som möjligt. Hälften av vinstpengarna går till Vi‑skogen och den andra hälften får deltagaren behålla själv.

Vi‑skogen är en svensk biståndsorganisation som planterar träd och bidrar till samhällsförsörjning i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Dessa länder är hårt drabbade av avskogning, med förödande konsekvenser för människor och miljö. Att plantera träd hjälper till att motverka fattigdom, bidrar till en hållbar miljö och ger både barn och vuxna en ljusare framtid. Sedan starten 1983 har Vi-skogen bidragit till att plantera över 134 miljoner träd, och under de senaste tio åren stöttat drygt 2,4 miljoner människor att ta sig ur fattigdom.

I år firar Postkodlotteriet 15 år. Sedan 2015 är Vi-skogen en av de organisationer som är med och delar på överskottet från Postkodlotteriet. De har hittills fått ta emot över 70 miljoner kronor – tack vare alla som har eller har haft en lott.

"Att se Vi-skogen hjälpa bönderna att ta sig ur fattigdom är stort"


- Anders Lundin

Anders Lundin är ambassadör för Vi‑skogen

För Anders Lundin är Vi‑skogen lätt att sympatisera med. Djungler, nationalparker och återplantering av skogar är något som ligger honom varmt om hjärtat. När Babben Larsson introducerade honom för Vi‑skogen var det en självklarhet att tacka ja till rollen som ambassadör.

– Jag är riktigt imponerad över det arbete som organisationen gör. På fem år kan en karg, torr jordplätt bli som en lustgård. Fattiga bönder blir plötsligt arbetsgivare, för att de behöver hjälp med fruktträden och andra grödor som växer där.

Har rest i hela sitt liv

Anders har själv spenderat i stort sett hela sitt liv, fram till 45‑års ålder med att resa runt till djungler, savanner och naturområden i världen.

– Minnena från alla de där äventyren är väl en av de finaste skatterna jag bär på.

Han berättar med stor inlevelse om spänningen med att smyga runt i djungeln och leta djur. Sova i någon trädhydda och gärna höra något lejon frampå nattimmarna. Men är han aldrig rädd?

– I Sumatra en gång, liggandes på en presenning i mörkret och med öron på helspänn efter ljudet av en Sumatratiger. Då var det lite svårt att somna, erkänner Anders.

Eller när han vaknade en gång och upptäckte ett slags tusenfoting som satt på bröstet.

– Jätteläskigt, berättar Anders. Det var en sort som var giftig, men man dör inte om man blir biten av den – men jag har hört att man önskar att man gör det.

Besökt Vi-skogen i Kenya

Anders har varit i Kenya tillsammans med Vi-skogen. Han fick på nära håll se hur de jobbade direkt med människor utan mellanhänder. Hur de hjälper bönderna med plantering och odling med målet att de ska ta sig ur fattigdom, och i stort sett bli självförsörjande.

– Det var en fantastisk upplevelse. Att vandra i en regnskog är en sak. Men att få vara tillsammans med de här bönderna – sitta i deras egenhändigt gjorda lerhydda – det var häftigt, avslutar Anders.


Tävlande

De sex deltagarna som ska tävla i programmet är:

Susanna Wendt

Projektledare på marknadsavdelningen sedan 7 år. Susanna är en strukturerad person som brinner för miljöfrågor. Hon undviker helst alla sportfrågor.

Babben Larsson

Komiker och ambassadör för Vi-skogen. Babben är bonddottern som älskar träd och Afrikas djur och natur. Hon tackar gärna ja till frågor om djur, geografi, nöje och kultur.

Minna Hellman

Hållbarhetsstrateg i nära samarbete med Vi-skogen. Minna vill sprida engagemang för Vi-skogens viktiga frågor. Hon vill helst inte få frågor om kungar och avtal.

Anders Lundin

Underhållare, programledare och ambassadör för Vi-skogen. Engagerad i naturfrågor och fascineras av träd i största allmänhet. Anders vill gärna ha historiefrågor.

Charlotta Szczepanowski

Chef för hållbarhet och kvalitet på Coop, sitter i styrelsen i Vi-skogen. Tycker att det bästa med Vi-skogen är deras metodik Agroforestry. Vill helst undvika sportfrågor.

Anna Jos

Organisationssekreterare sedan tre år. Att bidra till fattigdomsbekämpning och bättre klimat och miljö är det bästa med Vi-skogen tycker Anna. Hon svarar gärna på naturfrågor.


Se klipp från programmet


Vi använder cookies. Läs mer