Organisation

Barncancerfonden

Ny podcast gör plats för mänskliga berättelser om livet med barncancer

Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan Barncancerfonden äntligen starta Barncancerpodden.

– Med hjälp av poddformatet vill vi möjliggöra för drabbade att få ta del av medmänskliga samtal om andras erfarenheter och på så sätt bidra till minskad ensamhet och ökad kunskap, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden

Om projektet

Thorbjörn Larsson befann sig i en poddstudio i tron att han skulle vara med i en podcast och prata om Barncancerfonden. Det han inte visste var att både kollegan Anne Bergsten, kreativ chef på Barncancerfonden, och Postkodlotteriet med Daniel Paris i spetsen, hade planerat en överraskning åt honom.

– Om du skulle beskriva det bästa med ditt jobb i två meningar, vad skulle du säga då, frågade Daniel Paris i riktning mot Thorbjörn en bit in i samtalet.

– Det bästa med mitt jobb, det är att jag får hålla på med livet. Med stort L. Och att jag får göra det tillsammans med Anne, och många andra, som är så otroligt duktiga, svarade Thorbjörn Larsson.

Då sprack Daniel Paris ansikte upp i ett finurligt leende och svarade:

– Det bästa med mitt jobb är att jag får berätta att folks drömmar kan bli verklighet. Och jag vet ju att ni på Barncancerfonden har en dröm om att starta Barncancerpodden. Jag är här för att berätta att ni fått er ansökan beviljad av Postkodlotteriet.

Thorbjörn Larsson blev förvånad och väldigt, väldigt glad över beskedet:

– Lysande!, utbrast han och började berätta om projektet:

– För den som drabbats av barncancer finns ett stort behov av stöd, kunskap och gemenskap. Utöver att vara ett stöd när livet är svårt ser vi också att podden kommer bli ett viktigt verktyg i att skapa större förståelse för den verklighet en barncancerdrabbad familj lever i.

Inom ramen för projektet kommer det att produceras tolv avsnitt av podcasten.

Tack vare alla lottköpare

– En cancerdiagnos för ett barn skapar oerhört mycket oro för föräldrar och närstående. Samlad kunskap som kan ge svar på många av frågorna är något som är både efterfrågat och viktigt. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi vara med och bidra till det, säger Svenska Postkodlotteriets Managing Director Eva Struving.

Utdelning från Postkodlotteriet

Barncancerfonden är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2005.

Podcast med tolv avsnitt

I en ny podcast kommer tolv poddavsnitt produceras för att stötta cancerdrabbade barn och familjer under och efter behandling. En tid då livet ska levas, inte bara överlevas.

Drömprojekt

Utöver det basstöd som Postkodlotteriets förmånstagare (de ideella organisationerna) får ta del av varje år, har organisationerna även möjlighet att söka extra stöd från Postkod­lotteriet till specifika projekt.

Projektstödet kan sökas av en organisation, eller av flera organisationer tillsammans.

Drömprojekten syftar till att stödja utveckling, innovation och nytänkande. 2021 delas drygt 140 miljoner kronor ut till de nio Drömprojekt som beviljades stöd.

Barncancerfonden överraskas med Drömprojekt