Organisation

World Childhood Foundation

AI‑projekt ska stoppa övergrepp mot barn på nätet

Genom ny teknik som enklare identifierar förövare och offer, är målet att färre barn ska utsättas för sexuella övergrepp på nätet. Projektet kallas Stella Polaris och är en virtuell försvarsmakt för utsatta barn.

– Jag är så glad att vi på Childhood nu får chansen att förverkliga vårt Drömprojekt Stella Polaris, säger H.K.H. Prinsessan Madeleine.

World Childhood Foundations generalsekreterare, Paula Guillet de Monthoux

Om projektet

Trots att det var svåra och tunga ämnen som diskuterades under det interna mötet med World Childhood Foundation brast de medverkande ut i skratt när Postkodlotteriets Magdalena Forsberg dök upp med blommor, guldkuvert och beskedet att organisationen fått sin Drömprojektansökan beviljad av Postkodlotteriet:

– Jag är otroligt glad att vi får möjligheten att intensifiera det här arbetet nu när läget är akut, säger World Childhood Foundations generalsekreterare Paula Guillet de Monthoux och fortsätter:

– Med Stella Polaris vill vi göra Sverige till ett föregångsland i hur man bekämpar sexuella övergrepp mot barn på nätet. Omfattningen av sexuella övergrepp mot barn är massiv. Varje övergrepp är fruktansvärt och därför är det viktigt att vi använder och utvecklar de tekniska verktygen för att skydda utsatta barn.

Tack vare alla lottköpare

Tanken med projektet är bland annat att ge professionella aktörer en plattform som kan effektivisera och underlätta polisens och åklagarnas arbete som rör nätbaserade övergrepp på barn. Något liknande initiativ finns inte ännu, men ska skapas under de fyra år projektet löper.

– Den tekniska utvecklingen har hittills varit till fördel för förövarna. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi bidra till att ändra på det. Vi är mycket stolta över att kunna stötta ett så meningsfullt och spännande projekt, säger Eva Struving, MD på Svenska Postkodlotteriet.

Utdelning från Postkodlotteriet

World Childhood Foundation är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2015.

Målet med projektet

Projektet har tilldelats 12,2 miljoner kronor av Postkodlotteriet, och genomförs i samarbete med bland andra Karolinska Institutet, Telia Company och Ersta Sköndal högskola. AI Sweden finns med som rådgivare och kontaktförmedlare.

World Childhood Foundation kommer att skapa en hub för Artificiell intelligens (AI). Där kommer AI-relaterade initiativ uppmuntras, samordnas och intensifieras för att olika aktörer ska kunna förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Konkreta lösningar ska skydda barn på nätet och bidra till att effektivisera polisens, åklagares, civilsamhällets och forskares arbete.

– Med Stella Polaris tar vi klivet in i framtiden. En framtid där internet ska vara en säker och trygg plats för barn, säger H.K.H. Prinsessan Madeleine.

Färre barn ska utsättas för övergrepp på nätet

Omfattningen av sexuella övergrepp mot barn är massiv. Genom ny teknik som enklare identifierar förövare och offer, är målet att färre barn ska utsättas för sexuella övergrepp på nätet.

Projektet kallas Stella Polaris och är en virtuell försvarsmakt för utsatta barn. I dag finns AI-verktyg som genomsöker nätet efter kända övergreppsbilder på barn och som kan identifiera offer och förövare. Men dessa lösningar är varken tillräckliga eller samordnade. Projektet vill skapa en verklighet där förövare inte kan kontakta, trakassera och utnyttja massor av barn innan tekniken säger ifrån.

Drömprojekt

Utöver det basstöd som Postkodlotteriets förmånstagare (de ideella organisationerna) får ta del av varje år, har organisationerna även möjlighet att söka extra stöd från Postkod­lotteriet till specifika projekt.

Projektstödet kan sökas av en organisation, eller av flera organisationer tillsammans.

Drömprojekten syftar till att stödja utveckling, innovation och nytänkande. 2021 delas drygt 140 miljoner kronor ut till de nio Drömprojekt som beviljades stöd.

World Childhood Foundation överraskas med Drömprojekt