Barncancerfonden

Barncancerfonden är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Barncancerfonden till att finansiera forskning och olika former av stöd till drabbade barn och familjer.

Förmånstagare sedan 2005

Utdelning 2024:
21 000 000 kr

Utdelning totalt:
615 140 833 kr

Varav drömprojekt:
14 000 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Barncancerfonden

Barncancerfonden berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

När Tage var 3 år påbörjade han en tuff behandling för en aggressiv hjärntumör.

Kan din Postkodlott vinna kampen mot barncancer?

Barn och cancer är två ord som aldrig borde ha nått varandra. Trots det drabbas ett barn av cancer i Sverige varje dag. Forskningen går framåt, men det finns diagnoser som än idag inte går att bota.

Ett av de barn som drabbats av cancer är Tage, 4 år, som just nu behandlas för medulloblastom, en aggressiv form av hjärntumör. Behandlingen har varit tuff med intensiva doser cytostatika och strålning. Familjen lever tre månader i taget i väntan på nästa magnetkameraundersökning, men senast såg det bra ut. Alla sju metastaserna hade minskat, och två gick knappt att mäta.

De tuffa behandlingarna kan orsaka svåra biverkningar

Medulloblastom uppstår ofta i lillhjärnan och behöver i flesta fall behandlas med både cytostatika och strålbehandling, utöver kirurgi. Barn under 4 år brukar inte strålas då risken för permanenta biverkningar är stor, men om tumörerna är utspridda i hela hjärnan, som i Tages fall, kan det vara enda alternativet.

Barncancerfonden finansierar forskning som möjliggör nya effektivare behandlingar som är elakare mot cancern, men snällare mot barnen. Tillsammans med de sex regionala föreningarna erbjuder Barncancerfonden råd och stöd i hela landet till drabbade familjer och till de som har överlevt barncancer. Som den största finansiären av barncancerforskning i Sverige har Barncancerfonden bidragit med över 4 miljarder kronor till forskningen sedan starten 1982, och årligen finansieras cirka 250 forskningsprojekt.

85 procent överlever. Men mer forskning behövs

Tack vare vården och forskningens utveckling överlever idag 85 procent av de barn som insjuknar i cancer. Men trots framstegen är det fortfarande ungefär 50 barn som inte klarar sig, vilket motsvarar två skolklasser. Varje år. Och av de som överlever är det sju av tio som drabbas av biverkningar senare i livet, varav en tredjedel får svåra eller potentiellt livshotande besvär. 

– Det kan vi inte acceptera. Vi är därför otroligt tacksamma för det stöd vi får så att vi kan fortsätta göra skillnad för alla drabbade barn och familjer. Varmt tack till alla som har en Postkodlott. Ni är med och bidrar i den viktiga kampen mot barncancer, säger Ola Mattsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Tack till dig som är med i Postkodlotteriet. Med din hjälp kan vi stödja forskningen för att ta fram nya behandlingar som är elakare mot cancern, men snällare mot barnen.

 

Ola Mattsson

Generalsekreterare Barncancerfonden

Vill du veta mer om Barncancerfonden?

Besök Barncancerfondens webbplats