Trygghet som kan förändra

I Zimbabwe är våld mot kvinnor ett utbrett problem. En patriarkal kultur har gett kvinnor en underordnad ställning och en ojämlik fördelning av makt – social, ekonomisk och politisk – mellan könen.

Biståndsorganisationen Diakonia har funnits i landet sedan år 2000 och arbetar intensivt, tillsammans med lokala organisationer som Musasa, för att förbättra kvinnors situation. Med Postkodlotteriets hjälp har man kunnat fortsätta satsningen på utbildning, policyförändringar och skydd för de mest utsatta.

Tsitsi lyckades fly

Tsitsi Ndlovy arbetade med att sköta hushållet hos en manlig släkting när hon en natt vaknade av att han försökte våldta henne. Hon lyckades fly och kom till ett av Musasas skyddade boenden för kvinnor. Här har hon stannat sen dess och fått utvecklas i en miljö utan hot.

– Jag har fått mycket hjälp, berättar hon. Jag har till och med lärt mig att boxas! Så nu är jag boxare. Och har vunnit två guldmedaljer!

Hopp om förändring

Netty Musanhu är verksamhetschef på Musasu och glad över att se en förändring i Zimbabwe:

– En av tre flickor våldtas innan de hinner fylla 18 år. Vi har öppnat boenden på otillgängliga platser, så kvinnorna kan känna sig helt trygga och säkra. Det har också förändrat människors inställning.

Läs mer om organisationen