”Nu behöver vi inte missa skolan”

I Afghanistan är mens ett tabubelagt ämne, omgett av myter och idéer om skam och orenhet. I kombination med bristfälliga toaletter gör detta att många flickor stannar hemma från skolan de dagar de har mens.

Fattigdom och det utdragna kriget har gjort att nästan en hel generation i landet gått miste om chansen till utbildning. Med stöd av Postkodlotteriet arbetar Svenska Afghanistankommittén för att nästa generation flickor ska få en större chans att gå i skolan ­‑ ingen flicka missa skolan för att hon har mens.

10 000 flickor hjälpta

Tack vare Postkodlotteriets lottköpare har Svenska Afghanistankommittén kunnat bygga riktiga toaletter på 50 flickskolor i Afghanistan. Hittills har detta underlättat livet för 10 000 flickor. Så här berättar eleven Zolfia Farhad:

– Jag stannar hemma ibland. Men nu har vi fått en riktig toalett som vi kan använda. Nu behöver vi inte missa skolan.

Svenska Afghanistankommittén

SAK är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som jobbar för ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering. De arbetar på den afghanska landsbygden för allas rätt till lika möjligheter, social rättvisa och makt över sin utveckling och sina liv.

Läs mer om organisationen