Egna erfarenheter blir till värdefull hjälp

– När jag fick veta att jag hade fått MS blev jag orolig för hur framtiden skulle bli. Som ensamstående med ett litet barn har man ju ett stort ansvar. Hur skulle jag klara av det?

Krista Smedeland berättar om sin oro när hon tog emot beskedet att hon hade MS. Men hon skulle samla kraft och komma att betyda mycket för andra som också fått någon form av neurologisk sjukdom.

På sjukhus med förlamade ben

Det finns hundratals neurologiska diagnoser, symtom eller funktionsnedsättningar. Några av dem är till exempel Parkinson, ALS och stroke. Det innefattar även MS, som Krista Smedeland drabbats av.

MS betyder multipel skleros och är en neurologisk diagnos som angriper hjärna och ryggmärg. Kroppens eget immunsystem angriper det skyddande fettskiktet som finns runt nervtrådarna. När nervtrådarna skadas störs överföringen av nervimpulser till kroppens olika delar. Skadorna bildar ärrvävnader som har gett sjukdomen namnet multipel skleros, vilket betyder ”många ärr”.

– Några månader efter min diagnos hamnade jag på sjukhus med förlamning i benen och kraftig nervsmärta. Då kom rädslan på allvar.

Stöd som ger hopp

Trots att livet plötsligt tagit en svår och oönskad vändning valde Krista att organiserat börja hjälpa andra som hade liknade erfarenheter.

Lise Lidbäck, förbundsordförande på Neuro, berättar:
Neuro är en organisation som organiserar personer med neurologiska diagnoser. En av våra verksamheter är diagnosstöd. En diagnosstödjare är en person som själv lever med en neurologisk diagnos och som vill hjälpa andra som befinner sig i samma situation.

– Jag tror, säger Krista Smedeland, att jag kan förmedla en känsla av hopp när de får prata med mig som har levt med det här under lång tid. Och det känns faktiskt bra för mig också.

Neuro är en ideell organisation som får ta del av överskottet från Postkodlotteriet, tack vare alla som har eller har haft en lott.

Läs mer om organisationen