Squid Squad – konstprojekt om klimatet

Art Lab Gnesta är en plats för experimentella kopplingar mellan konst och samhällsfrågor. Verksamheten har funnits sedan 2010 och håller till i ett gammalt bryggeri i Gnesta, där det finns ateljéer, mötesrum och konsthall. Här skapas möten mellan konsten och konstnärerna, lokalsamhället, skolor, konstinstitutioner och andra som arbetar med konst- eller samhällsfrågor.

– Ett projekt vi jobbar med nu är Squid Squad där vi samarbetar med ungdomar och undersöker klimatfrågor genom konst, säger, Caroline Malmström, verksamhetsledare på Art Lab Gnesta.

Komposter, konst och civilkurage

Art Lab Gnesta har fått stöd från Postkodstiftelsen för att genomföra projektet Squid Squad. De som deltar i projektet kommer bland annat att få vara med om samtal och workshops med konstnärer, unga opinionsbildare och aktivister. De kommer att lära sig om allt från komposter till konst och civilkurage.

Signe Johannessen, konstnärlig ledare på Art Lab Gnesta, berättar:

– Det finns ett begrepp som heter solastalgia som handlar om den fysiska upplevelsen av att förlora ett klimat. Det vi kan göra här på Art Lab Gnesta, genom Squid Squad, är att hitta olika sätt att både bearbeta, men också rusta oss för framtiden som möter oss. Vilka möjligheter har vi, som civilt samhälle, att förändra riktningen?

Klimatförändringarna är en viktig fråga för unga och många oroar sig. Att skapa konst tillsammans med andra kan till viss del bota oron och stärka handlingskraften. I detta projekt verkar Art Lab Gnesta för att kanalisera det engagemang som redan finns hos många ungdomar.

Så mycket mer än bara tavlor

Norna Molin är en ung tjej som deltagit i många av Art Lab Gnestas projekt. Hon berättar att det har påverkat hennes syn på konst.

– Jag har vuxit upp med Art Lab. För mig är konst så mycket mer än bara tavlor på väggarna. Jag har lärt mig att hela samhället och frågor som är viktiga kan involveras i konst. Jag har fått chansen att uttrycka mig på sätt som jag inte visste att jag kunde.

Om Postkodstiftelsen

Postkodstiftelsen tar del av Postkodlotteriets överskott varje år. Pengarna används för att sprida Postkodlotteriets vision om ett starkare civilsamhälle genom att ge ekonomiskt stöd till olika projekt – både i Sverige och övriga världen. Ett av många initiativ som Postkodstiftelsen stödjer är projektet Squid Squad.

Svenska Postkodstiftelsen är en av 61 ideella organisationer som får ta del av överskottet från Postkodlotteriet, tack vare alla som har eller har haft en lott.

Läs mer om Postkodstiftelsen