Protester mot ”Europas sista diktator”

Demonstrationstågen går långa genom Belarus. Efter valet den 9 augusti som varken var fritt eller rättvist och där president Lukasjenko påstås ha fått 80 % av rösterna, har protesterna samlat tiotusentals människor som demonstrerar för demokratisk förändring och reformer. Regimen har slagit tillbaka hårt. Delar av internet stängdes snabbt ned, journalister har gripits, demonstranter utsatts för misshandel – varav två har bekräftats döda. Uppskattningsvis har 6 000 personer frihetsberövats.

Flera av de ideella organisationer som Postkodlotteriet stöttar har reagerat kraftigt och mobiliserar för fullt för att skapa opinion, påverka och lugna ned situationen.

De gör allt för att behålla makten

Alexander Sjödin, programhandläggare för Eurasien på Civil Rights Defenders:

– Det som just nu sker i Belarus är mycket allvarligt. Myndigheterna har som väntat fuskat sig till ett valresultat, vilket skapat en oerhörd ilska över hela landet. När folk går ut på gatorna för att protestera, på ett till största del fredligt sätt, slår polis och militär tillbaka hårt. De senaste dagarnas händelser visar tydligt hur myndigheterna och president Lukasjenko är beredda att göra allt för att behålla makten.

Polisen agerar hänsynslöst

Amnesty International har samlat vittnesmål om hur demonstranter misshandlats i häkten och kartlagt polisens hänsynslösa våld för att skingra protester. Runt om i världen samlar Amnesty International tusentals människor i ett upprop med syfte att skydda mötesfriheten och få stopp på polisens övervåld.

Nytt lågvattenmärke

Human Rights Watch är på plats för att bevaka regeringens övergrepp mot demokratirörelsen och menar att det våldsamma svaret på protesterna visar att Belarus är på väg mot ett nytt lågvattenmärke när det kommer till mänskliga fri- och rättigheter under Alexander Lukasjenkos 25‑åriga styre.

Människorättsorganisationernas roll

De ideella människorättsorganisationerna har en viktig roll att spela i händelseutvecklingen i Belarus. Tack vare dig som har en Postkodlott har lotteriet kunnat stödja deras verksamhet med 30 miljoner kronor bara i år. Med sina nätverk, sin närvaro, sina plattformar samt möjlighet att påverka allmänhet och regeringar kan de driva på för demokratireformer, respekt för mänskliga rättigheter och fredlig omställning.