Låt sköldpaddan leva

Den må vara känd som världens långsammaste djur. Å andra sidan är den en fantastisk kämpe som har funnits på vår jord i över 200 miljoner år. Men inte ens sköldpaddan orkar stå upp mot människans framfart hur länge som helst. Det vet Nordens Ark.

Sandra Dahlberg, en av Postkodlotteriets egna vinstutdelare, gick med bestämda steg. Hon var ute på ett viktigt uppdrag och hade siktet inställt på parken Nordens Ark i Hunnebostrand. Väl framme kunde Sandra komma med ett glatt besked.

Nordens Ark hade sökt stöd hos Postkodlotteriet för att kunna genomföra ett av sina Drömprojekt. I parken hade stora delar av personalen samlats för att se vad som var på gång. Sandra höll i ett stort guldkuvert och sa:

– Eftersom ni har hittat ett sätt att rädda några världens mest utsatta sköldpaddor, så är jag här för att meddela att er ansökan är beviljad.

Plötsligt blev det möjligt

VD:n på Nordens Ark, Mats Höggren, fick dra ut checken ur guldkuvertet och på den stod det 8,8 miljoner kronor. Mats var uppenbart rörd:

– Vi föder upp många sköldpaddor här på Nordens Ark. Och just den här är en europeisk variant, som faktiskt fanns här i Sverige fram till bronsåldern. Förhoppningsvis ska vi kunna se till att vissa av dem hamnar i sin naturliga miljö framöver.

Och glädjen hos den övriga personalen på Nordens Ark gick inte att ta miste på:

– Med de här pengarna och stödet kommer vi kunna göra massor av saker som vi pratat om i flera år.

Så här fungerar Drömprojektet

Drömprojektet är ett ekonomiskt stöd som Postkodlotteriets förmånstagare kan söka. Meningen är att det ska handla om ett särskilt projekt som organisationen verkligen brinner för, men som man hittills inte kunnat finansiera – ett Drömprojekt, helt enkelt. Och för Nordens Ark och deras sköldpaddor blev det verklighet.

Nordens Ark är en av 61 ideella organisationer som får ta del av överskottet från Postkodlotteriet, tack vare alla som har eller har haft en lott.