Vandringsäventyr för alla

I augusti 2020 arrangerade Friluftsfrämjandet i Örebro ett vandringsevent med namnet Bergslagsleden hike. Det var ett två dagar långt vandringsäventyr på Bergslagsleden. Om du missade detta tillfälle kan du ta sikte på den sista helgen i augusti 2021, då Friluftsfrämjandet planerar att genomföra en liknande vandring igen.

Vandring som passar alla

Den här vandringen kan alla vara med på, både nybörjare och erfarna vandrare. Den passar lika bra för ensamvandraren som för stora kompisgänget eller familjen. I augusti 2020 deltog personer i åldersspannet 1‑65 år.

Så här gick det till

Vandringen startade i Hammarby den 29 augusti och avslutades i Mogetorp den 30 augusti. Sträckan utgör Bergslagsleden etapp 6 och 7, den är 30 kilometer lång och gjordes på två dagar, 15 kilometer per dag. För de som ville fanns möjlighet att vandra tillsammans med en ledare. I övrigt fanns olika checkpoints längs vandringssträckan där man stötte på ledare som ordnade aktiviteter med inriktning på friluftsliv.

Kollikok – vandra och njut

Självklart dök Skogsmulle upp på hiken och skapade lättsam stämning. Kollikok är Skogsmulles ”hej”. Människor i alla åldrar känner till figuren Skogsmulle och det blir ofta en gemensam nämnare för dem som är med på en aktivitet ute i skogen. Det finns tre saker som de flesta förknippar med Skogsmulle, och det är glädje, lek och matsäck.

– När Skogsmulle är med börjar folk prata med varandra, säger Ingela Nyberg som är Skogsmulle hos Friluftsfrämjandet i Örebro och som var med på Bergslagsleden hike.

Så blev det. Skogsmulle dök upp i en glänta och bjöd på energibars, sjöng sånger och lekte med barnen. Folk satte sig ner och började prata med varandra (med avstånd), tog bilder och selfies. Sedan råkade Skogsmulle snubbla och göra sig illa (på låtsas) och då visade sjukvårdsansvarige Jan Åkerling hur man tar hand om en stukad fot. Han visade hur man lindar foten och berättade hur länge trycket ska vara kvar.

Övernattning på gemensam camp

Efter den första dagens vandring slog deltagarna upp sina tält på ”Camp Friluftsfrämjandet” vid delmålet i Pershyttan. Alla ansvarade för sin egen övernattning och sin egen mat. Det gick också bra att boka boende i Pershyttan om man föredrog det framför tält. Packningen kunde man få hjälp att transportera så att vandringen blev extra lätt och bekväm. 

Vid målgång

När deltagarna gick i mål lottade Friluftsfrämjandet Örebro ut presentkort på aktiviteter som de arrangerar. Och alla som varit med på hiken fick en goodiebag med lite smått och gott i.

Mer än bara vandring

Sjukvårdsansvarige Jan Åkerling berättar att han är mycket nöjd med hiken.

– Jag tyckte det var jättetrevligt att vara med. Vi ville ge deltagarna mer än bara vandring och det lyckades vi med. Det blev upplevelser av olika slag. Det var så härlig stämning och alla var så nöjda efteråt. Som sjukvårdsansvarig var jag glad att inga skador uppstod.

Vandring i coronatider

Friluftsfrämjandet var noga med att corona-anpassa hiken, till exempel genom att olika sällskap skulle hålla avstånd till varandra och vara noga med hygienen. På grund av pandemin fick antalet deltagare inte överstiga 50, vilket Friluftsfrämjandet tyckte var praktiskt då det var första gången de arrangerade den här vandringen och den blev lättare att genomföra än om deltagarna varit fler. Men Friluftsfrämjandet hoppas att vi slipper corona 2021 och att många fler kan vara med på hiken då.

– Ett spännande äventyr på Bergslagsleden! Tältlägret var jättetrevligt, berättar en av deltagarna Julia, 27 år.

Läs mer om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet och Postkodlotteriet

Undrar du vad Friluftsfrämjandet i Örebro har med Postkodlotteriet att göra?

Friluftsfrämjandet är en av de organisationer som Postkodlotteriet stöttar och som får ta del av överskottet varje år.

Bara i Örebro bidrog lottköparna med cirka 42 miljoner kronor till välgörenhet under perioden 2015–2019. Tack alla lottköpare i Örebro!

Se vinnande postnummer i Örebro