Härlig skidåkning i Örebro

På mindre än en halvtimmes bilfärd från Örebro når du Kilsbergen och Ånnaboda friluftsområde. Här trivs alla som gillar att åka längdskidor. Och tillsammans med flera viljestarka aktörer ska nu Örebro Läns Skidförbund fortsätta att utveckla Ånnabodas fina förutsättningar i naturen.

Örebro läns skidförbund är ett paraply för 33 olika skidföreningar i länet. Förbundets uppgift är att stötta och inspirera föreningarna och driva utvecklingen av skidåkningen i Örebros 12 kommuner. Förbundets ordförande Sara Eidevald är en av många som ser fram emot uppgiften:

– Örebro läns skidförbund tycker att det är fantastiskt att Örebro skidallians med alla medlemsföreningar har tagit på sig uppdraget att utveckla möjligheterna. Ånnaboda är ett paradis för skidåkning.

Så nära fjällen man kan komma

Ånnaboda, som ligger i Kilsbergen, har företrädesvis gett örebroarna och närkingar glädje och rekreation sedan mitten av 60‑talet. Och skidåkningen går som en dans – trots att anläggningen ligger i Mellansverige.

– Att komma till Ånnaboda en strålande vinterdag är nästan som att hamna i fjällvärlden, berättar Sara Eidevald.

Stor satsning

Friluftsområdet har främst drivits med kommunen som huvudman. Men under några år var anläggningen utarrenderad och samarbetet med det rörliga friluftslivet blev eftersatt. Skötseln av skidspår togs över av en entreprenör och när avtalet gick ut under våren 2020 beslutade kommunen att återta taktpinnen.

En dialog inleddes med Örebro skidallians, bestående av föreningarna Almby IK, Karlslunds IF och Garphyttans IF.

Projektledaren tillika ordförande i Örebro skidallians, Lasse Lundberg, ser ljust på framtiden:

– Ånnaboda ska vara ett självklart och enkelt val när man vill njuta av den vackra naturen.

Ett bättre liv – för alla

Genom åren har det arrangerats såväl Världscupstävlingar i orientering som SM‑tävlingar för längdåkare och mountainbikecyklister som draghund, för att lyfta fram några större arrangemang.

– Men det är inte de stora arrangemangen som är det viktigaste, säger Lasse. Här ska människor, oavsett ålder och social status, kunna hitta sin plats och utöva friluftsliv.

Under planeringens gång har det också växt fram tankar på att utveckla alla delar av området. Nu vill man se vad som går att göra – både på kort och lång sikt.

Projektansökan är inlämnad av Almby IK, men olika organisationer med intresse av verksamheten ska involveras. Förutom ett stort antal idrottsföreningar kommer handikapprörelsen, pensionärsorganisationer och olika friluftsfrämjande och vandringsfrämjande organisationer att göra inspel och presentera sina önskemål. Men Lasse Lundberg vill nå ut ännu längre och inte bara lyssna på experterna:

– Självklart kommer vi också att intervjua människor som inte är föreningsanslutna, allt för att få fram ett brett underlag.

Läs mer om Svenska Skidförbundet

Örebro Skidförbund och Postkodlotteriet

Undrar du vad Skidförbundet i Örebro har med Postkodlotteriet att göra?

Skidförbundet är en av de organisationer som Postkodlotteriet stöttar och som får ta del av överskottet varje år.

Bara i Örebro bidrog lottköparna med 96 miljoner kronor till välgörenhet under perioden 2015‑2019. Tack alla lottköpare i Örebro!

Se vinnande postnummer i Örebro