My fick hjärtinfarkt - 27 år ung

My var bara 27 år när hon drabbades av en hjärtinfarkt – en komplikation efter cancer­behandlingen hon gick igenom som barn. Nu hoppas hon att ökad forskning ska bidra till att andra slipper råka ut för samma sak.

– Att kunskapen om oss barncanceröverlevare blir större är jätteviktigt, säger My.

Varje år drabbas runt 350 barn av cancer. Även om många av dem överlever idag, genom bättre behandlingar och större kunskap kring cancersjukdomarna som drabbar barn, så finns det en risk att barnen senare i livet drabbas av komplikationer på grund av de hårda behandlingarna.

En vanlig komplikation är hjärtproblem. Därför inledde Barncancerfonden projektet ”Undvika hjärtproblem efter cancer och cancer efter hjärtproblem hos barn”. För att finansiera specialprojektet har Postkodlotteriet bidragit med 5 miljoner kronor. Ett bidrag som görs möjligt av alla som köper en Postkodlott.

Och pengarna är verkligen välbehövliga.

– Att de här pengarna kommer in är helt avgörande. I Sverige råder det en stor konkurrens om forskningsmedel, och barncancerforskningen är ett ganska litet område. Öronmärkta pengar till den forskningen är väldigt viktiga, eftersom det är stor skillnad både när det gäller vilka typer av cancer som barn och vuxna får, men även i hur man behandlar dem. Tack vare Postkodlotteriets kunder fortsätter vi att få in pengar som hjälper barnen som insjuknar, och alla de som överlever, säger Kerstin Sollerbrant, senior forskningsexpert på Barncancerfonden.

”De vuxna trodde först att det var växtvärk”

En som tyvärr är välbekant med komplikationer efter cancerbehandlingar är 31‑åriga My Zettergren.

– Jag var ett aktivt barn som älskade fotboll och dans, men när jag var 12 år gammal fick jag ont i knäna. De vuxna trodde först att det bara var växtvärk, men när smärtan blev värre åkte vi till sjukhuset. Där konstaterade läkarna att jag hade ALL (Akut lymfatisk leukemi), och jag var tvungen att påbörja behandlingen direkt.

Den behandlingen inkluderade både cytostatika, helkroppsstrålning och en benmärgstransplantation från lillasystern Beatrice. Efter en hård kamp besegrades leukemin och My blickade framåt i livet. 2013 gifte hon sig och när drömmen om barn växte sig stark stod lillasyster återigen vid Mys sida.

– Eftersom strålningen hade skadat mina äggstockar så gick mina ägg inte att använda. Beatrice uppfyllde min stora önskan: Att få bära och föda ett barn med ägg från henne.

Fick barn tack vare sin systerns hjälp

Dottern Ayse kom till världen en månad för tidigt eftersom Mys livmoder också hade tagit stryk av behandlingarna.
– Jag är så tacksam att min syster ställde upp. Eftersom vi är lika på flera sätt har Ayse fått likadana karaktärsdrag som mig.

Men när Ayse skulle få ett syskon efter tre IVF‑försök gjorde sig cancerbehandlingarna påminda på ett skräckinjagande sätt. My vaknade av smärta högt upp i magen, illamående och halsbränna. Efter ambulansfärden till sjukhuset fick hon en diagnos som varken hon eller personalen ens hade i tankarna: Hjärtinfarkt.

Fyra år senare lever My fortfarande med sviterna efter infarkten. Hon har kronisk hjärtsvikt och äter mediciner som håller nere pulsen, vilket gör att hon ofta är trött. Barnet i magen gick inte att rädda, och sorgen efter missfallet gör sig fortfarande påmind.

Men hon lever, älskar att umgås med dottern, att pyssla i trädgården och att motionera.

När hon tänker tillbaka på sin sjukdom önskar hon dock att mer kunskap hade funnits om eventuella komplikationer.

– När jag blev frisk fanns det inte så mycket information om vad man kunde vänta sig. Min generation är den första stora överlevargruppen, så man vet inte riktigt vad som kommer att hända med oss efter de hårda behandlingarna, berättar My.

Därför tycker hon att Barncancerfondens projekt är extremt viktigt.

– Att forska kring det här, och sprida informationen så att folk får en större förståelse, är väldigt bra. Om jag hade vetat mer om riskerna för hjärtat så hade jag kanske kunnat förebygga det på ett bättre sätt.

Hur påverkas barnen av dagens behandlingar?

Kerstin Sollerbrant skriver under på att det behövs mer kunskap kring komplikationerna som barncanceröverlevare kan drabbas av. För drabbas gör de.

"Sambandet mellan cancer i barndomen och ökad risk att få hjärt-kärlproblem är helt fastställt. När barn växer är organen mer känsliga, därför kan de långvariga komplikationerna bli värre än på en vuxen"

- Kerstin Sollerbrant, forskare Barncancerfonden

Ungefär två tredjedelar av de överlevande får sena komplikationer, och av dem får ungefär en tredjedel komplikationer som kan vara livshotande. Eftersom tidsperioden för forskningen är så lång är det dock svårt att säga en exakt siffra när det gäller hjärtproblemen.

– Behandlingarna idag ser inte likadana ut som för 30 år sedan. Det betyder att komplikationerna också förändras över tid. Dessutom upptäcks många av komplikationerna lång tid, ibland decennier, efter avslutad behandling. Därför är sådana här projekt väldigt viktiga för att vi ska lära oss mer om hur barnen påverkas av dagens behandlingar, säger hon.

Barncancer­fonden och Postkodlotteriet

Postkodlotteriet har, tack vare alla som är med i lotteriet, sedan starten kunnat dela ut 15,5 miljarder kronor till välgörande ändamål.

Barncancerfonden är en av de 61 ideella organisationer som varje år tar del av Postkodlotteriets överskott.

Tack vare alla lottköpare har Barncancerfonden fram till 2020 fått ta emot över 552 miljoner kronor.

Läs mer om Barncancerfonden