Frivilligorganisationen som räddar liv på havet - dygnet runt

Närhelst någon hamnar i nöd står de redo för att rycka ut längs Skånes kust.
Frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet hör till samhällets ryggrad och verksamheten möjliggörs bland annat genom överskottet från de som köper Postkodlotter.
– Alla som bidrar hjälper oss att rädda liv, säger Mikael, stationsansvarig på RS Råå.

En typisk räddningsaktion för de frivilliga

Två vänner ger sig ut på en kvällstur med sina vattenskotrar, men bara en återvänder till hamnen. Klockan ett på natten, en stilla sommarkväll, rycker Mikael och kollegorna i Sjöräddningssällskapet ut för att lokalisera den försvunne mannen.

Tack vare båtens radar – och samtal från ett passerande fartyg som snappat upp rop på hjälp – hittar de snart mannen.

– Han hade bara badbyxor och t-shirt på sig och det var tio grader i vattnet. Nu slutade det lyckligt, men om vi inte hade hittat honom så snabbt skulle han inte ha överlevt, berättar Mikael.

Händelsen skildrar en typisk räddningsaktion för de frivilliga på RS Råå, en av ett tiotal stationer längs Skånekusten. Totalt består Sjöräddningssällskapet av över 70 stationer och 2000 frivilliga i hela landet. De livräddande insatserna kostar inte samhället en krona.

– Sjöräddningssällskapet grundades som en frivillig organisation, som finansierar verksamheten genom privata donationer, redan 1907. I dag är vi med på över 90 procent av alla larm som är kopplade till svenska vatten.

En av de största privata givarna är Svenska Postkodlotteriet, som sedan 2007 delat ut över 300 miljoner kronor till Sjöräddningssällskapet. Pengarna kommer från överskottet som Postkodlotteriets lottköpare bidrar med. Bara i Helsingborg, där Mikael är stationerad, har Postkodlotteriets lottköpare varit med och delat ut 131 miljoner kronor.

Sveriges kust, trygg för alla

I takt med att svenskarna spenderar mer tid på sjön får Mikael och kollegorna allt fler uppdrag.

– Vår station gör idag ungefär 150 uppdrag om året. Det kan handla om allt från soppatorsk till fel på rodret, eller andra problem med båten. Jag brukar skämta om att ingen blir ledsen när vi dyker upp. När det är fara för liv ska vi kunna lämna vår kajplats på 15 minuter.

En förutsättning för att kunna rädda liv är att ha rätt utrustning. Tack vare donationerna kan Sjöräddningssällskapet hela tiden förse sig med den utrustning som är bäst lämpad för varje specifikt uppdrag. Allra viktigast är förstås båtarna, där Sjöräddningssällskapet döper varje båtmodell efter den första donatorn.

Postkodlotteri-klassen består idag av tio båtar med utombordsmotorer, som framför allt används för utryckningar inom skärgården.

– Det är en väldigt bra båtmodell som är kostnadseffektiv men ändå har väldigt god prestanda. De stora summorna vi får varje år är helt avgörande för verksamheten. Dels kan vi bygga fler båtar och utveckla bättre utrustning, sedan kan vi genomföra projekt för att till exempel bygga båtar som drivs av förnyelsebar energi. Ett sådant projekt är just nu igång i samarbete med KTH och Chalmers.

Mikael och de andra i Sjöräddningssällskapet ser verksamheten inte bara som samhällsbärande, utan också som en andra familj.

– För mig är min uppgift som frivillig sjöräddare bland det roligaste jag vet. Jag skulle säga att det är en del av samhällets ryggrad och därför är vi väldigt tacksamma mot Postkodlotteriets lottköpare. Tack vare alla donationer hjälper de till med att hålla Sveriges kust trygg för alla.

Fakta:

• Postkodlotteriet är Sveriges största privata givare till ideell sektor

• Sammanlagt har Postkodlotteriet delat ut 15,5 miljarder kronor till välgörenhet sedan starten 2005.

• Skånes lottköpare har bidragit med nästan 1,5 miljarder kronor.

• Nästan en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet.