”Hon sa ’Jag tror att du har fått mig att vilja försöka leva igen’”

Engagerade människor som jobbar ideellt – för att de som har det jobbigt ska hitta styrkan att fortsätta. Volontärerna hos organisationen Mind märker att de gör skillnad.

– Härom veckan pratade jag en person som hade så fruktansvärt mycket ångest och hade självmordstankar och självmordsplaner. Vid slutet av samtalet sa hon att ”jag tror att du har fått mig att vilja försöka leva igen”. Att få höra det, det är väldigt stort, säger Åse Björk som är volontär på Självmordslinjen.

Tiden runt jul och nyår

Tiden runt jul och nyår är en tid av glädje och firande tillsammans med familjen för många. För andra är det den absolut värsta tiden på året. Enligt en studie från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska sjukhuset är nyårsdagen den dag då flest självmord begås i Sverige.

– Vissa som ringer till oss vill inte tänka på julen. De tycker att det är den värsta tiden på året eftersom de känner att de inte har någon och att de är ensamma. Andra mår dåligt eftersom de är tvungna att umgås i sina dysfunktionella familjer. Att julen dessutom följs av nyårshelgen är supertufft för många, berättar Åse Björk, volontär på Självmordslinjen som drivs av organisationen Mind.

– Många som inte mår bra frågar sig varför de ska lida under ytterligare ett år. Det blir som ett enormt berg att bestiga för många av våra stödsökande.

Samtal från alla åldrar

Åse Björk berättar att de som ringer in är allt från barn i tioårsåldern, som är oroliga för hur det ska bli när mamma och pappa dricker, till pensionärer som ringer och pratar eftersom de känner sig ensamma.

– Folk ringer till oss för att de vill prata, eftersom vi har möjlighet till det som vården kanske inte hinner med, nämligen att lyssna. Man vet ju själv vad ett fint samtal kan betyda. Det kan i sig bli en positivt växande kraft inom en person, säger hon.

Grundades 1931

Organisationen Mind grundades 1931 under namnet Svenska föreningen för psykisk hälsa. Arbetet har sedan dess drivits med samma grundvärderingar, men tillvägagångssättet har utvecklats. Just nu driver man stödlinjer som stöttar äldre, föräldrar och andra som kan må dåligt. Vi sidan av det bedriver man bland annat påverkansarbete som syftar till att med deras erfarenhet hjälpa politiker att fatta välinformerade beslut när det gäller deras beslut som rör psykisk ohälsa. Alla som arbetar i Minds stödlinjer gör det helt ideellt. På Självmordslinjen jobbar man ett fyratimmarspass varannan vecka.

– Jag har gjort det till en tradition att när familjen har gått och lagt sig på julafton så tar jag emot samtal på Självmordslinjen. Om det är någon som vill få en god jul-hälsning så vill jag gärna vara den som ger det till den som kanske inte har någon, berättar Åse Björk.

Arbetar helt ideellt

Självmordslinjen och Mind finansieras helt med hjälp av bidrag från organisationer och privatpersoner. En av de största bidragsgivarna är Postkodlotteriet, som med hjälp av sina lottköpare kan stötta verksamheten. 52 miljoner kronor har det blivit genom åren.

– De har möjliggjort våra projekt, men också såklart bidragit till att Självmordslinjen har kunnat växa och att vi har kunnat ta in fler volontärer. Det betyder allt, eftersom vi är många och att vi jobbar helt ideellt. Vi är så tacksamma att de har valt att ha oss som förmånstagare, avslutar Åse Björk.

Läs mer om Mind och Postkodlotteriet här

Mind

Självmordslinjen 90101 + mind.se/chatt Öppen: Dygnet runt, varje dag.

Livslinjen, för dig mellan 16-25 år. mind.se/livslinjen-chatt Öppen: Söndag till torsdag 19-22

Äldrelinjen 020-22 22 33 Öppen: Vardagar 8-19 och helger 10-16

Föräldralinjen 020-85 20 00 Öppen: Vardagar 10-15 och torsdagskvällar 19-21

Mind Forum forum.mind.se En trygg plats på nätet där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft.