Rwandas första kvinnliga plastikkirurg – milstolpe och förebild

När tre rwandiska plastikkirurger tog sin examen efter en treårig specialistutbildning ökade antalet plastikkirurger i Rwanda med 150 procent. Samtidigt som landet gick från två till fem plastikkirurger får de också sin allra första kvinnliga.

– Det är stort att ha fått vara en del av denna utbildning. Tanken på vad det kommer att betyda för Rwanda är faktiskt svindlande, säger Malin Söderström, generalsekreterare på Operation Smile Sverige som finansierat de nya kirurgernas specialistutbildning med stöd från Postkodlotteriet

Rwanda är ett land med en våldsam historia. Samtidigt som försoningsprocessen efter folkmordet på 1990-talet fortfarande pågår byggs ett nytt Rwanda upp. En viktig faktor är en fungerande sjukvård där alla som är i behov av läkarvård ska få det.

Plastikkirurgi förändrar liv

Länge hade landet bara två plastikkirurger och det kunde ta år att få hjälp med livsnödvändiga operationer – allt från medfödda fel till brännskador och cancerfall. Men i ett unikt utbildningsprojekt har tre nya kirurger utbildats. En av dem är Françoise Mukagaju som är landets första kvinnliga plastikkirurg.

– Vi arbetar med alla typer av operationer så det är mycket att göra. Även om plastikkirurgi inte alltid handlar om liv eller död så förändrar den liv, säger Françoise Mukagaju.

Ett barn med en förbannelse

En av Françoises patienter är Kenny, en liten pojke som föddes med läppspalt ute på landsbyggden. Kenny blev inte riktigt accepterad av sin pappa eller av omgivningen.

– När jag kom hem från sjukhuset så sa folk att jag fött ett barn med en förbannelse över sig, berättar Dorcus som är Kennys mamma.

När Françoise opererade Kenny så assisterade hennes tidigare lärare Patrik Boivie, till vardags plastikkirurg på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och volontär för Operation Smile.

Rickard Sjöberg fick möjlighet att träffa Kenny, hans mamma och läkarteamet, innan och efter operationen.

– Jag tänker på hur de här barnen har det i sina familjer och sina byar utan operation och hur de behandlas. För Kenny blir det ett nytt liv. Det är omöjligt att vara med om det här utan att tänka på sina egna barn. Livets lotteri, säger en rörd Rickard Sjöberg.

 

Françoise Mukagaju är Rwandas första kvinnliga plastikkirurg.

Kennys nya liv

Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen. Utan en operation får barnen svårt att äta och tala. Många blir också isolerade och trakasserade av omvärlden.

– Barnen möter mycket stigma från det att de föds. Jag känner mig väldigt stolt över att jag kan förändra deras liv och ge dem en ljusare framtid, säger Françoise.

Efter operationen vaknar Kenny upp till ett nytt liv.

– Jag är överväldigad. Det är svårt att beskriva med ord hur glad jag är, säger mamma Dorcus.

Akut brist på vårdpersonal

I många afrikanska länder råder akut brist på vårdpersonal. Kontinenten bär 25 procent av den globala sjukdomsbördan, men har endast två procent av världens sjukvårdsarbetare. Förmågan att ge nödvändig kirurgisk vård är i vissa länder obefintlig och patienter med brännskador, trauman och tumörer tvingas vänta i åratal på en operation, om de ens får någon.

Rwanda, med sina 13 miljoner invånare, är inget undantag. Operation Smiles patienter, barn födda med läpp-käk-gomspalt, hör inte till en grupp som prioriteras och många lever därför med en obehandlad spalt. I de flesta fall innebär det ett liv fyllt av trakasserier, utan skola, socialt sammanhang och egen familj.

 

Kenny och hans mamma Dorcus tillsammans med Rickard Sjöberg efter operationen.

Utbildning är nyckeln

När Françoise Mukagaju och hennes kollegor Yves Nezerwa och Ian Shyaka nu är färdiga specialister höjs den plastikkirurgiska kapaciteten avsevärt i Rwanda, från två till fem. En ökning med 150 procent. En bonus i sammanhanget är den historiska milstolpen att landet nu fått sin allra första kvinnliga plastikkirurg i Françoise.

De tre är dessutom redan med och utbildar en ny kull om fem unga rwandiska allmänläkare, som i januari 2022 påbörjade en femårig specialistutbildning inom plastikkirurgi.

– Vi är oerhört tacksamma över att ha volontärer som väljer att engagera sig så djupt, men också över den extra tilldelning från Postkodlotteriet som vi fick till vårt Drömprojekt och som gjorde det möjligt för oss att finansiera Yves, Françoise och Ians utbildning, säger Malin Söderström.

En förebild

Patrik Boivie har varit djupt involverad i projektet, både vad gäller att utbilda på plats i Kigali och digtialt. Han ansvarade även för ett månadslångt program i Sverige då de tre rwandierna utbildades på Sahlgrenska och Akademiska sjukhusen.

– Utbildning är nyckeln till att det här blir varaktigt för framtiden. För ett år sedan assisterade Françoise mig när jag opererade. Nu opererar hon, medan jag assisterar. Det här är så mycket större än att vi volontärer åker till Rwanda och opererar, säger Patrik Boive.

 

Postkodeffekten – tillsammans för en bättre värld

Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet cirka en miljard kronor om året till 61 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det vi kallar Postkodeffekten.

Tillsammans kan vi bidra til en bättre värld – för människor djur och natur.


Publicerad: 15 nov 2024