Generation Eldsjäl ska ge ungdomar inspiration och verktyg att förändra
Mentor Sverige får 11 952 000 kronor från Svenska Postkodlotteriet för "Generation Eldsjäl". Ett initiativ för att stärka ungdomars framtidstro och handlingskraft genom engagemang i ideell sektor.
Ungdomars samhällsengagemang minskar och många unga vet inte hur de ska göra för att bidra till förändring. Det vill Mentor ändra på genom att lyfta fram förebilder och karriärvägar inom ideell sektor.
Genom inspirerande föreläsningar och workshops med inspirerande personer från den ideella sektorn vill Mentor stärka ungdomars framtidstro och handlingskraft här och nu.
På lång sikt är målet att ungdomarna får ökat inflytande över sina liv, förbättrad hälsa, högre utbildningsnivå och ökad sysselsättning. Samtidigt som projektet ska främja en större mångfald inom civilsamhället genom ökat ungdomsengagemang.
– Vår ambition är att varje ungdom känner sig delaktig i att skapa positiv förändring och har möjlighet att påverka både sitt eget och samhällets framtid, säger Cecilia Bernard, generalsekreterare på Mentor.

Här överraskas Mentors generalsekreterare Cecilia Bernard tillsammans med operasångaren och Mentor-ambassadören Rickard Söderberg.
Unga ser framtiden som mörk
Idag finns ett minskande ideellt engagemang bland unga vuxna. Enligt rapporten "Svenskarnas engagemang 2023" har andelen unga vuxna som engagerar sig ideellt minskat jämfört med tidigare år. Samtidigt visar Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 att intresset för samhällsfrågor som jämställdhet och klimat minskar bland ungdomar. Bara fyra av tio ungdomar upplever att de har något att bidra med till samhället, och 45 procent ser samhällets framtid som mörk. Dessutom uppger sex av tio att de inte vet hur de ska göra för att engagera sig.
– I ett samhälle där ungdomar blir alltmer ensamma, och där en av fem saknar en närvarande vuxen, är det problematiskt att många inte känner till vilka ideella organisationer som finns och vilka möjligheter till engagemang de erbjuder.
– På lång sikt kan bristen på ungdomars engagemang i den ideella sektorn påverka sektorns hållbarhet och dess förmåga att fortsätta leverera viktiga samhällsfunktioner. Där vi vill påverka, säger Cecilia Bernard.

Mentors generalsekreterare Cecilia Bernard berättar om Drömprojektet på scenen.
Idén föddes i Postkodfamiljen
Varje år delar Postkodlotteriet ut överskottet på över en miljard kronor till ett 60-tal ideella organisationer. Den största delen är icke-öronmärkta pengar, ett basstöd, och utöver det finns så kallade drömprojekt som organisationerna kan söka.
Sedan 2014 har Mentor Sverige fått årligt basstöd från Postkodlotteriet och även fått två Drömprojekt beviljade.
– Det har stärkt oss som organisation och gett oss ett värdefullt nätverk inom civilsamhället, vilket inspirerade oss att utveckla det här projektet. Idén till Drömprojektet växte fram ur den inspiration som uppstod i möten med Postkodlotteriets alla fantastiska förmånstagare, säger Alexander Rosengren, insamlingschef för Mentor.
– Kraften som finns inom civilsamhället vill vi nu föra vidare till unga – genom fler röster, nya perspektiv och fler vägar in i samhällsengagemang och sysselsättning, avslutar han.
Postkodeffekten – tillsammans för en bättre värld
Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Varje år generera lotteriet över en miljard kronor till 62 organisationer som arbetar för att göra världen bättre för människa, djur och natur. Det är det som är Postkodeffekten och alla som har en lott är med och bidrar.