Nattfotboll

Nattfotboll ger trygghet åt ungdomar

Stiftelsen Goodsport verkar för att skapa samhörighet genom olika former av idrott. En av Goodsports satsningar, Nattfotboll, får stöd av Postkodlotteriets Idrottsstiftelse. Aktiviteten samlar ungdomar, framförallt under sena helgkvällar, för att bygga gemenskap och ansvarstagande.

Den engelska fotbollsklubben Charlton Athletic startade Helgfotboll tillsammans med polismyndigheten i London för över 20 år sedan. Samhällsentreprenören Patrik Asplund tog kontakt med Charlton Athletic och införde sedan en svensk version – ”Spontan-fotbolls-konceptet”. Idén fick spridning till fler idrotter och många platser runt om i Sverige.

De senaste åren har Patrik, genom stiftelsen Goodsport, fortsatt att sprida konceptet Nattfotboll till fler orter i Sverige. Med stöd från bland annat Postkodlotteriets Idrottsstiftelse kunde Goodsport under 2016 bedriva Nattfotboll i 18 områden i Sverige med över 44 000 deltagartillfällen.

Alla ungdomar mellan 13 och 25 år är välkomna – och alla ges en andra chans, men därefter får felaktigt beteende konsekvenser. Det går i linje med det övriga samhällets förväntningar och krav. Ungdomarna utvecklar förmåga till respektfulla relationer och ges trygghet i en god gemenskap.

En annan positiv effekt av Nattfotboll är att den lokala brottsligheten minskar på kvällar och helger i ett flertal områden där verksamheten äger rum.

Som lottköpare bidrar du automatiskt till att Goodsport kan bedriva sitt arbete.