Friskis & Svettis

Friskis & Svettis satsning har gjort skillnad för många barn i Sverige. Foto: Thomas Carlgren

Rörelseglädje för alla

Tack vare Postkodlotteriets stöd till den ideella idrottsföreningen Friskis & Svettis får fler barn uppleva rörelseglädje både i skolan och på fritiden.

Att springa, hoppa, leka och få uppleva rörelseglädje på fritiden borde vara en självklarhet för alla barn. Men det är det inte. Barn med funktionshinder, barn i socioekonomiskt utsatta områden och barn som bor i flyktingboende har mindre möjligheter än andra att delta i olika fritidsaktiviteter. Men tack vare Postkodlotteriets stöd till den ideella idrottsföreningen Friskis & Svettis får fler barn uppleva rörelseglädje både i skolan och på fritiden.

Friskis & Svettis har bildat en fond där de 108 lokala föreningarna kan söka ekonomiskt stöd för aktiviteter som riktar sig till barn upp till 10 år i någon av de tre grupperna ovan. Satsningen har gjort skillnad för barn runt om i Sverige. Lärarna på Örtagårdens särskola i Rosengård i Malmö har kunnat utbilda sig till rörelseinspiratörer och barnen som har funktionsnedsättningar har tillsammans med sina föräldrar fått delta i Röris-aktiviteter.

I Karlskrona och Ronneby har barn som bor i socioekonomiskt utsatta områden fått möjlighet att prova på olika träningsformer under skoltid. Ett annat exempel är Friskis & Svettis Sollentuna som fått möjlighet att utveckla jympa för familjer som har barn med intellektuella funktionsnedsättningar och kunnat bjuda på träningspass på söndagarna. Och i Skellefteå har 400 barn i socioekonomiskt utsatta delar av kommunen fått uppleva rörelseglädjen i dans. Mass som leder passen har egen erfarenhet av en ekonomiskt tuff tillvaro när han som ung försörjde sig som dansare i Tanzanias huvudstad Dar es-Salaam.

Stort tack till er lottköpare för att ni är med och bidrar!