Flyktinglag tävlar i OS i Rio 2016

För första gången har ett "nationslöst" OS-lag utsetts. Laget, som tävlar i OS i Rio 2016, består av tio flyktingar - två syriska simmare, två judoutövare från Demokratiska republiken Kongo, och sex löpare från Etiopien och Sydsudan.

Yusra Mardini, 17 år, simmar i OS. Hon har flytt från kriget i Syrien. Under flykten simmade hon för sitt liv mellan Turkiet och Grekland.

Yusra Mardini, 17 år, simmar i OS. Hon har flytt från kriget i Syrien. Under flykten simmade hon för sitt liv mellan Turkiet och Grekland.

- Vi är mycket inspirerade av flyktinglaget, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi. De här högpresterande atleterna kommer äntligen få chansen att fullfölja sina drömmar och deras deltagande i de olympiska spelen är en hyllning till flyktingars mod och uthållighet.

Alla i laget har tvingats fly våld och förföljelse i sina hemländer och tagit sin tillflykt till länder som Belgien, Tyskland, Luxemburg, Kenya och Brasilien.

Initiativet kommer från UNHCR och saknar motstycke och skickar ett tydligt budskap om stöd och fortsatt hopp till flyktingar runt om i världen. Det kommer i en tid då fler människor än någonsin - 65 miljoner - är på flykt från konflikter och förföljelse i världen.

Sverige för UNHCR och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) är förmånstagare till Postkodlotteriet, och oerhört stolta över initiativet.

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade