En av läkarna på Mgongosjukhuset i Tanzania visar hur kliniken förändrats sedan WaterAid tillsammans med lokala partners installerat vatten och toaletter. Foto: WaterAid

En av läkarna på Mgongosjukhuset i Tanzania visar hur kliniken förändrats sedan WaterAid tillsammans med lokala partners installerat vatten och toaletter. Foto: WaterAid

Handtvättar­dagen – en livsviktig dag

På var tredje sjukhus i världens låginkomstländer har personal och patienter ingen möjlighet att tvätta händerna med tvål. Den 15 oktober är det internationella handtvättardagen – en dag som är viktig att uppmärksamma.

– När hon föddes fanns det rent vatten på sjukhuset så jag behövde inte ta med något själv. Det enda jag tog med mig var en stor termos med te. Jag behövde inte heller ta med mig skräp och smutsiga kläder hem. Efter förlossningen kunde jag tvätta min bebis och duscha.

Rehems Lyembele tillsammans med sin dotter Msala som här är tre månader gammal. Foto: Ulrika Hammar, Rfsu

Foto: Ulrika Hammar, Rfsu

Internationella handtvättardagen är en viktig dag att uppmärksamma eftersom brist på rent vatten varje år leder till att nästan en halv miljon nyfödda barn dör i infektioner med stark koppling till brist på god hygien. WaterAid arbetar därför, tillsammans med RFSU och med stöd från Postkodlotteriet, med att se till att sjukhus och förlossningskliniker i Tanzania får tillgång till rent vatten. Tack vare arbetet har mödra- och barnadödligheten sjunkit drastiskt.

– Detta är mitt tredje barn, berättar Rehems Lyembele som födde sin dotter Msala på Mgongosjukhuset där WaterAid tillsammans med lokala partners installerat vatten. Nu har sjukhuset tillgång till rent vatten, handfat, duschar och toaletter.

Tack vare Water Aids viktiga arbete har Mgongosjukhuset kunnat installera vatten.

Läs mer om #postkodeffekten