Olena Shevchenko skyddas av världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara.

Olena Shevchenko skyddas av världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara.

Så bidrar en lott till att skydda modiga människor

Civil Rights Defenders är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Civil Rights Defenders bland annat till att skydda människorättsaktivister som utsätts för fara.

Olena Shevchenko arrangerade och ledde en demonstration för kvinnors rättigheter i Kiev. Den ägde rum på den internationella kvinnodagen. Högerextremister beväpnade med påkar och tårgas attackerade människorna i demonstrationståget. Märkligt nog åtalades Olena senare för ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”. Anklagelserna var helt baserade på påståenden från en högerextremistisk grupp som också lanserat sociala mediekampanjer där Olena hängdes ut som måltavla.

Larmsystem för människorättsförsvarare

Nu deltar Olena Shevchenko i Civil Rights Defenders ”Natalia Project” vilket innebär att hon får tillgång till världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara. När larmet aktiveras går en signal med geografisk position direkt till Civil Rights Defenders och Olenas närmsta kollegor. På bara några sekunder kan de fastställa var attacken sker, se till att Olena får hjälp och snabbt sätta press på regeringen att agera.

Civil Rights Defenders är en internationell organisation som försvarar medborgerliga och politiska rättigheter och stärker människorättsaktivister som utsätts för risker.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Civil Rights Defenders viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan starten 2005 har mer än 11 miljarder kronor delats ut.

Civil Rights Defenders har varit med sedan 2013 och har hittills tagit emot 99 miljoner kronor.