Så bidrar en lott till att göra skogen till en ordbok för nyanlända
Friluftsfrämjandet är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Friluftsfrämjandet till att visa barn och vuxna vägen ut i den svenska naturen. Oavsett var de är födda.
– Titta! En snigel!
Ibrahim är ledare för en grupp som besöker Kullaberg. Barnen flockas genast kring honom. På arabiska är det halzun, säger han till sin ledarkollega Lovisa från Höganäs.
Aisha börjar gnola lite och de vuxna fyller i. Sången ”Lilla Snigel” kan de alla sjunga, även om det i övrigt kämpas med svenskan. Men skogen fungerar som en jättestor ordbok. Varje gång gruppen ses, läggs några nya begrepp till i vokabulären.
Mötas i naturen
Friluftsfrämjandet i Höganäs har regelbundet träffar där alla kan mötas i naturen; barn, ungdomar, vuxna och äldre. Ibrahim kom från Syrien för ett par år sedan. Idag leder han tillsammans med Lovisa de träffar som utgör en självklar länk mellan arabiskan, det svenska språket och skogen i Kullaberg.
Inom Friluftsfrämjandet finns ungefär 7 000 Lovisa och Ibrahim; ledare som visar barn och vuxna ut i naturen. De är själva hjärtat i organisationen och de skapar samhällsförändring varje dag med hjälp av paddeläventyr, längdskidor och vandringar i fjällen eller i Kullabergs skogar.
Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till det viktiga arbete som Friluftsfrämjandet gör.
Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer
Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.
Sedan starten 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.
Friluftsfrämjandet har varit med sedan 2010 och har hittills tagit emot 66 miljoner kronor.