Den nya pumpen i byn Tombohuaun, ser till att de 400 byborna nu slipper bli sjuka av smutsigt vatten.

Den nya pumpen i byn Tombohuaun. De 400 byborna slipper nu bli sjuka av smutsigt vatten.

Så bidrar en lott till rent vatten i Tombohuaun

WaterAid är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder WaterAid till arbetet med att ge människor tillgång till rent vatten.

Byn Tombohuaun är känd som platsen där allt ont kommer ifrån. För att hitta den på kartan, leta i sydöstra Sierra Leone. I byn konstaterades 2014 de första fallen av ebola. I närheten av byn avlossades de första skotten i landets nästan elva år långa inbördeskrig.

Trots att landet nu haft fred i 16 år kan livet i byn bara beskrivas som hårt; ingen sjukvård, ingen el. Och tills nyligen, inget rent vatten. Vattnet som kvinnorna hämtade från en källa i regnskogen var fullt av parasiter och bakterier, det visste alla. Men det var allt som fanns att dricka. De hade inget val. Nästan alla familjer förlorade någon i infektioner eller diarrésjukdomar.

Rent vatten och kunskap om hygien

Tillsammans med bybor och lokala partners såg WaterAid till att byn fick en 20 meter djup, handgrävd brunn. De byggde toaletter och spred kunskap om hygien. Byborna är övertygade: Tombohuauns utveckling börjar nu.

En tiondel av jordens befolkning saknar rent vatten. Därför dör 800 barn i diarrésjukdomar varje dag. Och därför finns WaterAid. Sedan starten 1981 har organisationen gett 28 miljoner människor tillgång till rent vatten och sanitet.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till WaterAids viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.

WaterAid har varit med sedan 2012 och har hittills tagit emot 97 miljoner kronor.