Pellagia på bilden visar stolt runt och berättar om sin kycklingproduktion. På ryggen bär hon sin sitt barn i en sjal.

Pellagia visar stolt runt och berättar om sin kycklingproduktion.

Så bidrar en lott till att bekämpa fattigdom med entreprenörskap

Hand in Hand är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Hand in Hand till att bekämpa fattigdom, bland annat genom att lära ut och underlätta för entreprenörskap.

Pellagia är gift och har två barn. Hennes man arbetar i Harare och är hemifrån större delen av tiden. Pellagias liv skiljer sig inte mycket från hennes medsystrars i Zimbabwe, som alla kämpar för att ge sina barn tillräckligt med mat och se till att de kan gå i skolan. Skillnaden för Pellagia är möjligen hennes självkänsla och tro på framtiden.

Det började med en självhjälpsgrupp

Förändringen för Pellagia började när hon tillsammans med fem grannkvinnor startade en självhjälpsgrupp med stöd av Hand in Hand. Med hjälp av gruppens sparpengar kunde hon få ett litet lån till att köpa kycklingar för uppfödning.

Pellagia visar stolt runt och berättar om sin kycklingproduktion. Ögonen glittrar när hon berättar om vad hon har lärt sig och vilka planer hon har för framtiden. ”Nu betraktar jag mitt arbete som jordbrukare som ett riktigt företag, vilket ständigt kan förbättras och expanderas.”

Så jobbar Hand in Hand

Hand in Hand bekämpar fattigdom genom att ge människor kunskap och stöd så att de kan hitta en bättre försörjning, eller utveckla sitt företag så att det ger bättre inkomst.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Hand in Hands viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 11 miljarder kronor delats ut.

Hand in Hand har varit med sedan 2009 och har fram till 2019 tagit emot 128 miljoner kronor.