Efter att cyklonen Idai slog till arbetade UNICEF snabbt för att ge barnen vaccin mot kolera.

Efter att cyklonen Idai slog till arbetade UNICEF snabbt för att ge barnen vaccin mot kolera.

Så bidrar en lott till att barnen i Moçambique får koleravaccin

UNICEF är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder UNICEF till att hjälpa de mest sårbara och utsatta i katastrofer och konflikter, det vill säga barnen.

Den tropiska cyklonen Idai var en kraftfull och långlivad cyklon i Indiska oceanen som nådde Afrikas östkust i mars 2019. Cyklonen orsakade stor förödelse. Staden Beira i Moçambique var ett område som drabbades hårt.

I Beira råder dåliga sanitära förhållanden och stor brist på rent vatten, vilket gör risken stor för att de som bor där ska drabbas av kolera. Kolera kan leda till döden om behandling inte sätts in snabbt. Kort efter att cyklonen Idai slog till hade tusen människor drabbats av kolera och som alltid var det barnen som drabbats värst.

UNICEF behandlar, vaccinerar och förebygger

UNICEF satte snabbt upp hälsocenter, för att behandla och vaccinera så många barn som möjligt. Utöver det arbetade UNICEF bland annat med att ge barnen och deras familjer rent vatten och kunskap om hur de kan förebygga vattenburna sjukdomar.

Arbetet i Beira i Moçambique är ett exempel på hur UNICEF arbetar, hur de prioriterar barnen och deras rättigheter och bistår med det mest nödvändiga vid katastrofer och konflikter. Den här sortens insatser pågår varje dag. Under 2018 agerade UNICEF på 285 humanitära kriser och behov i 90 länder.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till UNICEFs viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 11 miljarder kronor delats ut.

UNICEF har varit med sedan 2008 och har fram till 2019 tagit emot 288 miljoner kronor.