Sjuksköterskan Jessa Pontevedra är med en flicka på avdelningen för undernärda barn, på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Sydsudan.

Sjuksköterskan Jessa Pontevedra med en flicka på avdelningen för undernärda barn, på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Sydsudan.

Så bidrar en lott till medicinsk hjälp för människor i Sydsudan

Läkare Utan Gränser är en av 60 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Läkare Utan Gränser bland annat till att hjälpa befolkningen i Sydsudan.

I Sydsudan har stridigheter pågått under flera år och det har tvingat miljontals människor att fly från sina hem. Många civila har utsatts för extremt våld och befolkningen är svårt drabbad av undernäring och epidemier. Allt detta i kombination med bristande tillgång till sjukvård gör behovet av hjälp mycket stort.

Läkare Utan Gränser finns på plats i Sydsudan, bland annat på Lankien‑sjukhuset i delstaten Jonglei. Under året har omkring 250 medarbetare från Läkare Utan Gränser arbetat här med förlossningar, akut kirurgi och behandling av patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar. Fokus ligger på mödravård och på barn under fem år.

Undernärda barn är svåra att behandla

Många undernärda barn som kommer till sjukhuset lider av extrem vätskebrist. Dessa barn är svåra att behandla. De är mycket bräckliga på grund av deras undernärda tillstånd, och det krävs ett noggrant balanserande för att ge dem bra och effektiv behandling.

Läkare Utan Gränser arbetar idag i cirka 70 länder runt om i världen. I dessa länder ger de medicinsk och humanitär hjälp till människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Läkare Utan Gränsers viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.

Läkare Utan Gränser har varit med sedan 2007 och har fram till 2019 tagit emot 355 miljoner kronor.

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade